http://pdp.rs.ba/demanti-mladena-ivanica/

Демант преносимо у цјелости:
„Поштовани гдине Михаиловићу,

у синоћњој информативној емисији Дневник 2, а потом и у Дневнику 3, на веб-сајту Радио-телевизије Републике Српске, на званичном Youtube каналу и на налозима РТРС на друштвеним мрежама (24. децембар) у прилогу новинара Гвоздена Шарца на најтенденциознији могући начин објављене су неистине у вези са предсједавајућим Предсједништва БиХ др Младеном Иванићем и уставним надлежностима функције коју обавља. Начином на који је Јавни сервис Републике Српске синоћ извјештавао свјесно је обманута јавност у Републици Српској и БиХ.

У прилогу који је говорио о именовању новог страног судије у Уставни суд БиХ Ђованија Грасоа, користећи изјаву професора уставног права др Милана Благојевића, јавности сте саопштили да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске може да заустави именовање страног судије. То је лаж. На основу те лажне претпоставке чак сте инсинуирали шта би се у том наводном случају све промијенило у БиХ, чиме сте предсједавајућег Предсједништва БиХ јавности представили као особу која не обавља професионално свој посао и ради против интереса Републике Српске.

Чак и лаици, поготово у правосуђу и новинарству, знају да члан Предсједништва БиХ, без обзира на чињеницу да ли је у том тренутку предсједавајући, ни на који начин не може да спријечи избор судије Уставног суда БиХ. Не можемо да се отмемо утиску да је ова информација пласирана намјерно, јер се заиста чини нереалним да др Милан Благојевић, новинар Гвозден Шарац, па и Ви лично, не знате елементарне ствари из политичког и правног живота у Републици Српској и БиХ, које су предуслов обављања било каквог јавног посла.

У сваком случају, који год разлог да је у питању, подсјетићемо вас на чињенице које је прописао Устав БиХ.

У члану VI Устава БиХ који образлаже начин бирања судија Уставног суда БиХ дефинисано је да стране судије Уставног суда бира предсједник Европског суда за људска права након консултација са Предсједништвом БиХ. Подсјећамо вас да се ради о необавезним консултацијама, а тако дефинисан члан апсолутно не захтијева од предсједника Европског суда за људска права да послуша или поштује захтјеве чланова Предсједништва БиХ или пак Народне скупштине Републике Српске, што сте ви у прилогу потпуно занемарили.

Члан V, тачка 2, став д. Устава БиХ говори о заштити виталног националног интереса и механизму заштите који члан Предсједништва БиХ може да користи против одлуке Предсједништва. У овом случају не постоји било каква одлука Предсједништва БиХ која се тиче избора страног судије у Уставни суд БиХ. Чак и у хипотетичком случају да је постојала одлука Предсједништва, па и да је послије тога покренут механизам виталног националног интереса, на који се позивате у прилогу, то не може ни на који начин да спријечи предсједника Европског суда за људска права да постави судију у Уставни суд БиХ. Из овога произлази да сте јавности представили потпуно погрешне информације.

Јасно је наведено, о чему је предсједавајући Предсједништва БиХ у јавности много пута и говорио, да се проблем Уставног суда БиХ не може ријешити неким бесмисленим популистичким опструкцијама које не могу да донесу резултат, већ тражењем системског рјешења кроз закон о Уставном суду који би ријешио, између осталог, и проблем страних судија.

За разлику од СНСД-а који Уставном суду БиХ и улози странаца даје легитимитет подносећи, преко Клуба посланика у Народној скупштини РС, апелације, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске не жели да учествује у раду и процесима овако уређеног суда.

Став предсједавајућег Предсједништва БиХ др Младена Иванића је познат јавности, и опет га понављамо – странци не треба да буду у Уставном суду БиХ и нико из Републике Српске тренутно не може било шта да промијени у начину њиховог избора, нити би требало у томе да учествује. Треба тражити системско рјешење, а не бавити се личним популистичким потезима од којих Република Српска нема ништа.

С обзиром на то да се ради о јавном сервису Републике Српске, јавност очекује, а и наш Кабинет, минимум професионалности, који је, нажалост, потпуно изостао. У случају и да је професор Милан Благојевић показао елементарно незнање, од дугогодишњег новинара јавног сервиса који извјештава о најважнијим политичким темама за Републику Српску очекујемо макар да прочита Устав БиХ.

Гдине Михаиловићу, то исто очекујемо и од Вас, с обзиром на то да сте на челу редакције Информативног програма јавног сервиса који креира јавно мњење у Републици Српској и тако директно утиче на политички живот и будућност Републике Српске.

Имамо пуно право да вјерујемо да је прилог осмишљен са врло тенденциозним намјерама, с обзиром на то да је искориштена ранија изјава др Иванића која није директна реакција на ове оптужбе.

Тражимо и очекујемо да овај деманти у цјелини, без ваших тумачења и инсинуација, пренесете у вашим данашњим информативним емисијама Дневник 2 и Дневник 3. Тражимо и да деманти у цјелини буде објављен и на веб-сајту Радио-телевизије Републике Српске и то на насловној страни, гдје се од синоћ налази тенденциозни прилог аутора Гвоздена Шарца, и у писаној и видео-верзији, као и да деманти објавите на Youtube каналу и на налозима РТРС на друштвеним мрежама.

С поштовањем,

Предсједништво БиХ

Кабинет предсједавајућег др Младена Иванића“.

Повезане вијести: