http://pdp.rs.ba/delegatsija-pdp-u-posjeti-berlinu/

Потпредсједник ПДП Бранислав Бореновић и члан ГО странке Диана Чекић бораве у Берлину, у оквиру званичне посјете народњачких партија из БиХ њемачком парламенту и владајућој странци CDU.

Делегација ПДП је, у одвојеним сусретима, разговарала са њемачким парламентарцима: предсједавајућим Комисије за људска права Бундестага Михаелом Брандом и члановима Kомисије за спољна и европска питања Торстен Фрајем и Михаелом Визом. Теме разговора биле су европска будућност БиХ и неопходност спровођења реформи.

Посланици њемачког парламента пружили су пуну подршку европском путу БиХ и истакли значајну улогу свих нивоа власти – РС, ФБиХ и БиХ у спровођењу реформи, те поздравили потписивање изјаве о европској будућности БиХ. Посланици CDU сматрају да не треба временски ограничавати процес проширења и да је Европска унија отворена за нове чланице које треба да спроведу реформе, достигну одређене европске стандарде и хармонизују домаће законодавство са правним системом ЕУ. Њемачки посланици су у разговору нагласили да тешке теме не смију да оптерећују владајуће структуре у БиХ и да се треба фокусирати на економске и социјалне реформе, те борбу против корупције и криминала.

Послије састанка потпредсједник Бореновић је рекао да након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ улази у нову, озбиљнију фазу евроинтегрисања.

-Могућност кориштења ЕУ фондова потребно је учинити ефикаснијим како би грађани Републике Српске и БиХ у кратком року осјетили корист од процеса придруживања. Потребно је интензивно радити на приближавању европских идеја и вриједности грађанима РС и БиХ, а посебно младима – рекао је Бореновић.

Бореновић и Чекићева посјетили су и централу CDU и академију Конрад Аденауер Штифтунг гдје су разговарали са званичницима задуженим за стратегије, едукацију и креирање економско-социјалних политика, а обишли су и покрајински парламент Браденбург, као и представништво покрајине Хесен у Берлину.