http://pdp.rs.ba/deklaracija-pdp-a-prihvatljiva-vecini-partija/

Декларација Партије демократског прогреса (ПДП) која би на период до шест година требало да заустави политичка препуцавања, стварање тензија, подношење апелација и изјава о организовању референдума чини се да је прихватљива за већину странака које партиципирају на нивоу цијеле БиХ.

Како ствари стоје, о овој декларацији би се озбиљно могло расправљати у наредним седмицама и међу лидерима странака које чине већину на нивоу БиХ, али и у Парламентарној скупштини БиХ.

Декларација би омогућила да као приоритети буду истакнута питања социоекономских реформи и напретка БиХ. Унутар ње постоје детаљи или назнаке како би прво требало завршити неке ствари које су неприхватљиве за одређене партије, као што су корјените измјене састава Уставног суда БиХ.

„Треба да потпишемо политичку декларацију како бисмо се опредијелили на будућност, а не на прошлост. То би био документ да се обавежемо како нећемо правити сукобе већ ћемо стварати компромис и договор“, поручио је и у петак Бранислав Бореновић, предсједник ПДПа, који је два дана раније и најавио ову декларацију која би политичаре обавезала да неће стварати вјештачке кризе.

Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДСа у Представничком дому БиХ, казала је да декларацију није видјела, али да је с њом сигурно упознат Вукота Говедарица, лидер СДСа.

„Колико сам могла схватити из обраћања Бореновића, декларација је прихватљива. То је политика СДС-а и нема разлога да је не прихватимо, остаје само да видимо и прочитамо текст“, казала је Пандуревићева.
Лазар Продановић, замјеник шефа Клуба посланика СНСДа у Представничком дому, казао је да је свака иницијатива која ће смирити ситуацију и тензије у БиХ, али и са сусједима добродошла.

Документ, чија се радна верзија већ појавила у јавности, носи назив Декларација политичких странака из БиХ о европској будућности, идентитету, социјалнотржишној привреди и правној држави. У њој стоји да ће се залагати за остваривање заједничких циљева који ће водити ка просперитету, одговорности, једнакости, правди, истини и солидарности, а прихватајући да конститутивност три народа заједно с осталима сматрају својом обавезом.

Изражава се чврсто опредјељење за достизање европских вриједности кроз ЕУ интеграцију БиХ и потврђује неотуђиво право на достојанство сваког људског бића.

Декларација обавезује странке потписнице да у наредних шест година промовишу и подстичу демократску комуникацију, уздржавање од говора мржње и нетолеранције, афирмишу позитивне идеје и покрећу креативна рјешења, отклањају блокаде у раду институција БиХ, а при томе да не дозволе кршење Устава и важећих закона, да проводе мјере за бржи економски развој и осигурају безбједност свих грађана БиХ, борећи се против тероризма и свих облика угрожавања слободе и људских права, као и бескомпромисну борбу против корупције.

Бранислав Бореновић
То би био документ да се обавежемо како нећемо правити сукобе већ ћемо стварати компромис и договор.

 

Денис Звиздић
Декларација квалитетан оквир који би засигурно водио ка смањену актуелних тензија и стварању нове атмосфере у БиХ.

 

Александра Пандуревић
То је политика СДСа и нема разлога да је не прихватимо, остаје само да видимо и прочитамо текст.

 

Лазар Продановић
Чекаћемо да се усагласе партије које имају већину на нивоу БиХ. Након тога ћемо у Клубу размотрити декларацију.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС