http://pdp.rs.ba/da-li-ce-dodik-licno-vracati-ono-sto-je-vlada-duzna/

Након протеста пољопривредних произвођача у Републици Српској 23.02.2017. године у Градишци, Влада Републике Српске се обавезала да ће до краја марта ове године испалтити први дио подстицаја чији је укупан износ 41 милион конвертибилних марака.

По договору Владе и штрајкача, први дио исплате је требало да износи 4,8 милиона КМ.

Данас, 21.02.2017. године, Влада Републике Српске је почела са исплатом доприноса за пољопривреднике, у много мањем износу него што је то планирано.

У исто то вријеме, предсједник SNSD – СНСД-а је, кршећи уставна овлаштења која има Предсједник Републике Српске, у име Владе Републике Српске преговарао са штрајкачима Жељезница Републике Српске обећавајући им хитну исплату примања која су они зарадили.

Тиме је Милорад Додик заобишао надлежно Министарство саобраћаја и веза и Владу Републике Српске и у својству приватног лица кренуо располагати Буџетом Републике Српске.

Овим се чином отварају многа питања, као што су: Која је онда улога самог Министарства? Да ли је овим нарушен коалициони договор између СНСД-а и ДНС-а? Да ли је договор да ДНС прави губитке, а Милорад Додик плаћа? Ако Милорад Додик преговара са штрајкачима и обаћава исплате, то значи да води Министарство саобраћаја и веза, шта ту онда ради ДНС?

Партија демократског прогреса поставља коначно питање Милораду Додику, да ли ће лично обићи сваког штрајкача у Републици Српској, и сваком понаособ исплатити оно што му је власт, тј. он, дужан?

Ако је тако, предлажемо да се отвори посебна телефонска линија и успостави систем заказивања датума штрајкова и посјете Предсједника, будући да је за очекивати велики број штрајкача. Јер, и Предсједник је, ипак, само човјек.

 

ПДП РС