http://pdp.rs.ba/da-li-ce-buduci-reformski-procesi-u-rs-znaciti-fizicko-obracunavanje-vlasti-sa-neistomisljenicima/

Слика из скупштинске сале Републике Српске која је обишла цијели регион је срамотна, жалосна и крајње болна за народ Републике Српске. Своје право лице Власт Републике Српске је показала малтретирањем и физичким обрачуном са, прије свега, женом погинулог борца и мајком, а онда и женом која предводи раднике Републике Српске и која има за задатак да штити радничка права.

Предсједник Републике Српске је изјавио да се у Републици Српској спроводе реформски процеси и да су реформе саме по себи болне. Свима је јасно да су реформе у свим областима у Републици Српској неопходне, али да ли то значи да ће Власт Републике Српске сваки пут дјеловати на начин како је то учињено са предсједницом Савеза Синдиката Републике Српске? Да ли то значи да Власт Републике Српске неће бирати средства да дође до свога циља, па макар то био и физички обрачун са властитим народом?

Форум жена Партије Демогратског Прогреса оштро осуђује овакав начин дјеловања Власти у Републици Српској и указује да овакво понашање Власти негативно утиче на снагу и репутацију Републике Српске.

Форум жена Партије Демократског Прогреса сматра битним и нужним спровођење позитивних реформских процеса у Републици Српској, али не на начин на који то Влада Републике Српске ради. Република Српска треба да усваја европске стандарде и најбоље међународне праксе, али истовремено у изради законских рјешења треба да уобзири све своје специфичности. Да би се то урадило потребан је процес у који морају да буду укључене све заинтересоване стране. Нажалост, Влада Републике Српске преговарајући са разним „папцима“ за потребе обезбјеђења скупштинске већине, као и са бјелосвјетским кредиторима ради обезбјеђења „малих и великих кредита“ за ове активности није имала времена. Довела је у ситуацију Републику Српску да овако битан закон, као што је Закон о раду, усваја по хитном поступку онемогућавајући све заинтересоване стране да се на адекватан начин укључе у израду најбољег текста закона.

И у овом случају, као и у већини других, Влада Републике Српске је показала своју немоћ, незнање и дјеловање без икакве дугорочне визије реформских процеса у Републици Српској. Сјетимо се да је само прије пар мјесеци Власт Републике Срспке изјављивала да нама новац Међународног Монетарног Фонда није потребан и да ће Република Српска добити много повољније кредитне аранжмане. Како није обезбијеђен ни „мали“ нити „велики“ кредит одједном новац Међународног Монетарног Фонда треба Републици Српској, али он захтјева реформе које подразумјевају и ново радно законодавство. Све ово је Влада Републике Српске знала већ мјесецима, али је одлучила, ипак, процедуру усвајања Закона о раду спроводити по хитном поступку и то на самом крају 2015. године. Ваљда је хтјела да Нову годину дочекамо са горчином у устима и осјећајем понижености. У томе је једино и успјела.

Повезане вијести:

ПДП

Leave a Comment