http://pdp.rs.ba/d1-86-d1-80-d0-bd-d0-b0-d0-b4-d0-b0-d0-ba-d1-81-d0-b5-d0-be-d0-b1-d1-80-d0-b0-d1-82-d0-b8-d0-be-d0-bf-d1-81-d1-81-d0-b0-d0-b2-d1-98-d0-b5-d1-82-d0-b0-d0-b5-d0-b2-d1-80-d0-be-d0-bf-d0-b5/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се данас у Стразбуру Парламентарној скупштини Савјета Европе у својству предсједавајућег Комитета министара Савјета Европе. Обраћање је одржано у оквиру Трећег дијела редовног годишњег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе (Љетна сесија), које се од 22. до 26. јуна одржава у Стразбуру.

Министар Црнадак је на почетку обраћања изразио задовољство због прилике да се Парламентарној скупштини Савјета Европе обрати у име БиХ, као нови предсједавајући Комитета министара СЕ и истакао да предсједавање Савјетом Европе, поред двогодишњег мандата несталне чланице Савјета безбједности Уједињених нција, за БиХ представља један од највећих спољнополитичких изазова.

Министар Црнадак је потом чланове Парламентарне скупштине СЕ упознао са приоритетима предсједавања БиХ. Нагласио је да су главни приоритети процес имплементације Конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција), политика СЕ према сусједним регионима, активности СЕ у области културе са посебним нагласком на Европску конвенцију о култури и активности СЕ кроз Европски филмски фонд, те унапређење рада СЕ у погледу вјерске димензије интеркултуралног дијалога.

Министар Црнадак је чланове Парламентарне скупштине СЕ, такође, упознао са резултатима годишњег засједања Комитета министара СЕ, које је одржано прошлог мјесеца у Бриселу и на коме је БиХ преузела предсједавање Савјетом Европе од Краљевине Белгије, као и са другим активностима Комитета министара СЕ.

Том приликом, министар Црнадак је члановима Парламентарне скупштине СЕ посебно указао на потребу што скоријег ступања на снагу Додатног протокола на Конвенцију Савјета Европе о превенцији тероризма, који је усвојен на министарском састанку.

Министар Црнадак је током обраћања посебно нагласио значај сарадње Вијећа Европе са другим међународним мултилатералним организацијама и нагласио да ће Босна и Херцеговина и Република Србија истовремено предсједавање Савјетом Европе и ОЕБС-ом искористити за даље јачање сарадње кроз различите заједничке иницијативе.

Повезане вијести: