http://pdp.rs.ba/d0-b8-d0-b2-d0-b0-d0-bd-d0-b8-d1-9b-d0-bd-d0-b5-d0-b8-d0-b4-d0-b5-d0-bc-d1-83-d1-81-d1-80-d0-b5-d0-b1-d1-80-d0-b5-d0-bd-d0-b8-d1-86-d1-83-11-d1-98-d1-83-d0-bb-d0-b0/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић гостовао у емисији ,,У сред сриједе” Елта телевизије

Аутор: Мира Костовић

1. Предсједник Србије Томислав Николић није дошао у званичну посјету БиХ. Да ли ће се овај догађај лоше одразити на односе БиХ и Србије?

– Мислим да је његово образложење зашто није дошао у БиХ примјер како је једна земља одржала лекцију другој у дипломатском ријечнику и у дипломатском односу. Ово ће имати врло негативне посљедице. Ово показује сву фрустрацију бошњачке политичке елите која очите односе са Србијом никад није прихватила. Хапшење Насера Орића је могло бити разријешено без било каквих проблема у комуникацијама између министарстава правде једне и друге земље. Али апсолутно човјек тог ранга није заслужио да се због њега односи са Србијом заоштравају. Апсолутно није српски народ у БиХ заслужио да предсједник Србије који за српски народ јако пуно значи буде у позицији не дође у Сарајево. То је одлука бошњачких политичара који су направили једну врсту ултра националистичке еуфорије и они ће морати живјети са посљедицама те одлуке. А посљедице су, не бих рекао, лоше по Србију, посљедице су лоше по БиХ. Најгоре ефекте овога што се десило неће имати Србија. Највеће негативне ефекте ће имати унутар Босне и Херцеговине, јер је овај потез подијелио грађане БиХ и одговорност за то сносе бошњачки политичари и бошњачки дио Сарајева који је то направио. Оно што ме мало охрабрује то је јачање критике према том потезу, а један број интетектуалних кругова, па и обичних грађана који су рекли да је господин Николић требао да дође и ако је било проблема да је то требало рећи на састанцима.

2. Било је приједлога да господин Николић дође у Бањалуку. Мислите ли да је требао то да учини?

– Ја сам био у комуникацији са господином Николићем, наравно да смо разговарали о тој опцији. Његова одлука је да сада не долази, али ја мислим да господин Николић треба веома брзо да дође на просторе РС. Ја сам спреман да будем заједно са њим тамо, наравно и предсједник Републике. Ја сам спреман да одем у Београд намјерно да покажем барем када је у питању српски народ да ово неће имати никаквих посљедица и тако ћу нешто и урадити. Ипак, Београд има јаку дипломатију и они врло добро знају да би тиме дали простора неким радикалним круговима у свијету да их критикују, да кажу – па исти су. Овим потезом Београд је остао потпуно чист, али мислим да је БиХ страшно изгубила и ништа није добила.

3. Против сте резолуције о Сребреници. Рекли сте да она носи потенцијални ризик враћања БиХ уназад. На шта конкретно мислите?

– Та моја изјава има своју предисторију. Ја сам прије четири мјесеца добио назнаке да се спрема једна таква резолуција. Ја сам тада позвао амбасадоре кључних земаља и упозорио их на то да се спрема таква резолуција и да ће они који је буду писали сносити одговорност за посљедице. И ако се не нађе избалансиран приступ да ће друштво БиХ бити подјељеније након те резолуције више него прије и да они неће онда моћи скинути одговорност и сугерисао сам да би било добро да то не раде. Један број земаља се извукао и није учествовао у томе. Остала је Велика Британија, шта је разлог зашто су они то одлучили ја не знам. Али ми данас имамо пуно лошију ситуацију него прије, иако резолуција још није усвојена унутар БиХ. Дакле, опште посљедице су лоше. Неко може рећи с правом или не, али су лоше. И мислим да ће ово друштво изаћи подјељеније након свега овога што се десило него прије овога. Ја сам мислио и сматрао да је потребно да Сребреница буде мјесто и догађај гдје се исказује поштовање према жртвама, посебно оним невиним. Ово се претворило у прворазредно политички догађај у коме се разноразни типови који никакве везе немају са Сребреницом такмиче у резолуцијама, користе Сребреницу за сопствену промоцију посебно медијску уопште не водећи рачуна о посљедицама свега тога. Не желим бити дио таквог амбијента, и зато мислим да је и након отказивања посјете господина Николића , и након овог такмичења резолуцијама нереално да било ко из српског народа буде присутан на Сребреници. Ни ја немам намјеру да тамо идем у оваквом амбијенту, а био сам спреман. Међутим, у овом амбијенту апсолутно немам намјеру, јер ово више није питање жртава и поштовања према њима, ово је политичка борба која БиХ враћа у ратно стање, а ја у томе не желим да учествујем.

4. Како коментаришете политичку ситуацију у РС и генерално стање у цијелој БиХ?

– Мени је драго што је дошло мало до разума и у Бањалуци и драго ми је што смо имали једниствен став када је у питању резолуција и када је у питању отказивање посјете господина Николића. Ми се не разликујемо у стварима које су везане за очување РС. Мислимо да Републику треба чувати на најснажнији могући начин. Али се разликујемо у погледу на унутрашње прилике у РС. Ја мислим да стање тамо није добро, да нема економског развоја, да је превише корупције, да људи све теже живе и да у таквим условима власт мора бити подијељења . Када ће то бити видјећемо, али она једноставно мора бити подијељења, она више нема алтернативу. Предуго је изложена одоговорности , изгубила је сваки мотив. Имам осјећај да је СНСД предуго на власти, предуго на сунцу, њега је ударила својеврсна сунчаница и дошло је вријеме да оде мало у хладовину да мало дође себи.

5. Недавно је ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ. Је ли БиХ спремна на озбиљне реформе и шта је прво на реду?

– То треба питати два премијера и предсједавајућег Савјете министара, они су усаглашавали тај програм и колико сам ја схватио они су то мање-више усагласили. Ја сам противник приватизације Електропривреде и ту се слажем са свима који сматрају да то треба избацити. Али, прва ствар јесте смањење пореских оптерећења и смањење нерационалности у јавном сектору. Немогуће је са оволико бирократије, са оволико институција одржати и обезбиједеити економски развој. Мора се почети смањивати пренадувавање јавне институције и мора се уводити више реда и то јесте суштина ових екомских реформи.

6. Да ли идете у Сребреницу 11.јула?

– Не, апсолутно. Не у амбијенту у коме је посјета предсједника Србије отказана због Насера Орића, у амбијенту у коме постоји такмичење резолуцијама и оцрњивању народа, у амбијенту у коме су сви заборавили на жртве и окренули се политичкој манипулацији. У таквом амбијенту заиста немам намјеру да учествујем, а био сам спреман да је то било једно достојанствено поклоњење жртвама, јесам био спреман. У овом амбијенту, ни по коју цијену и нема тог политичког притиска који ће ме натјерати.

Повезане вијести: