http://pdp.rs.ba/crnadak-za-n1-republika-srpska-ima-najgoru-vladu-ikad/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак био је гост Новог дана. Коментисао је побједу Еммануела Макрона на изборима у Француској, причао је о актуелном политичком моменту у БиХ, али и проблемима у Републици Српској чију је владу оцијенио “најгором досад“.

“Имали смо овдје амбасадора Француске који је био активан, као и актуелна амбасадорица с којом ћу се данас срести. Подсјетићу вас да смо управо у Паризу имали посљедњи самит о Западном Балкану и да је био јако успјешан. Француска је имала значајну улогу, очекујем да ће подршка бити настављена и сад с новим предсједником“, испричао је гост Новог дана.

Нагласио је да људи више очекују од сусрета с министрима других земаља.

“Увијек се поставља који су ефекти посјета попут доласка шведске министрице вањских послова. Њихови доласци показују једну преданост у сарадњи с нама, што се тиче шведске министрице она је један истински пријатељ БиХ и кроз један свој ангажман била је јако пристуна овдје, била је то посјета пријатеља и била је то добра прилика да се види с кључним људима у БиХ“, рекао је.

О упитнику…

Надам се да ћемо имати снаге да тај један минимум посвећености европским питањима одвојимо од наших сталних дневнополитичких борби. Искрено вјерујем да за све људе који живе у БиХ нека врста добитне комбинације што бржи европски пут јер мислим да ће улазак БиХ у ЕУ многе ствари релаксирати. Не треба да се стварају превелика очекивања да ће да крене мед и млијеко за један дан, али опћи амбијент бит ће бољи’

“Што се упитника тиче, пред нама је текст у којем ће се видјети да ли ради механизам координације. Постоји та нека врста техничког проблема да РС у тај систем унесе своје податке који су такођер спремни према информацијама које ја имам. Тимове чека врло конкретан посао, да се иде једно по једно питање, да се “тешу“, дорађују, сређују. Да ништа не гатамо, ово је финиш тог посла и ја се надам да ће бити успјешан“, додао је, а потом је говорио о Дану побједе над фашизмом који се обиљежава у ентитету Република Српска, али не и у Федерацији.

“Волим тај дан, то је дан кад се слаби побједа над фашизмом, највећим злом. Побједа слободног свијета је нешто што заиста треба обиљежити. Слави се и као Дан Европе. Искрено вјерујем да ми припадамо Европи, европској породици и европском свијету. Искрено би волио да је тај дан празник и у Федерацији и да БиХ. Знам да за многе празнике постоје готово непремостиве празнике, али нека ово буде мали апел, било би добро за међународни положај земље“, нагласио је.

О раду Владе Републике Српске…

“Сада више нико нема дилему да је у Републици Српској на сцени најгора влада у историји. Видјели сте, кад чујете поруке од исте те Владе, схватите да ту немате саговорника. Потпуно одсуство реалности и невјероватна самозаљубљеност. Радићемо што више да доведемо ту власт до краја искључиво због интереса Републике Српске. Није лако добити некакву нову већину па учинити једну тако драматичну промјену, али све је то саставни дио политичке борбе. Наша је обавеза да ово радимо. Да ли ће то успјети сада, неки сљедећи пут или на изборима, али ова власт мора да оде и без њиховог одласка нема рашчишћавања ситуације у Републици Српској“, потцртао је он.

Повезане вијести:

ПДП РС