http://pdp.rs.ba/crnadak-vela-snazna-podrska-evropskom-putu-bih/

Џорџ Вела, министар вањских послова Републике Малте која преузима предсједавање Савјетом Европске уније (ЕУ), изразио је снажну подршку босанскохерцеговачком путу ка европском чланству. Нада се да ће бх. власти имати довојно мудрости и воље да владају процесом који у коначници треба да резултује придруживањем европској породици. Вела вјерује да власти Босне и Херцеговине марљиво раде на попуњавању европског упитника.

– Наша чврста порука је да Европска унија задржава питање проширења. Дајемо подршку Босни и Херцеговини – казао је Вела данас у Сарајеву у обраћању новинарима по завршетаку његовог састанка с министром вањских послова БиХ Игором Црнадком.

– Посебна пажња биће посвећена сигурносним питањима регије, па ЕУ помно прати дешавања на Блакану и тежиће истинском миру и стабилности. Добродошла је национална шароликост у европску породицу – поручио је Вела, увјерен да је БиХ квалифицирана да на путу ка ЕУ испуњава кандидатске услове.

На босанскохерцеговачком путу ка ЕУ, посебна пажња биће усмјерена на питања владавине права, економског развоја и реформе јавне администрације, додаје министар вањских послова Малте изражавајући наду да ће у Босни и Херцеговини бити довољно мудрости и воље за извршавање ових задатака.

Министар Црнадак изразио је наду да ће крајем ове или почетком идуће године Босна и Херцеговина стећи кандидатски статус. Попуњавање европског упитника он очекује за вријеме малтешког предсједавања Европском унијом, рекао је.

Односе двију земаља Црнадак цијени одличним, као и сарадњу на мултилатералном нивоу, али сматра да има простора за унапређење економских и вањскотрговинских релација те за инвестирање.

У разговору с малтешким колегом, било је ријечи и о унапређењу туристичке сарадње те постизању одговарајућег споразума двију држава, додао је Црнадак напомињући да је у току споразумјевање о међусобном признавању возачких дозвола.

Црнадак и Вела разговарали су и о могућностима културне и спортске сурадње.

Босанскохерцеговачки министар вањских послова вјерује у подршку Малте Босни и Херцеговини на њеном европском путу, казао је такођер.

За вријеме малтешког предсједавања ЕУ, међу приоритетима ће бити питања миграција, сигурности, а у фокусу ће и даље бити политика проширења и у том контескту, позиција западног Балкана. С пажњом ће се пратити и све што се дешава у Босни и Херцеговини, закључио је Црнадак.

Узвратну посјету министра Велле и делегације његове земље Босни и Херцеговини, договорену прошле године приликом посјете бх. представника Малти, обојица министара су окарактеризирали као наставак добре билатералне сурадње.

Повезане вијести:

ПДП РС