http://pdp.rs.ba/crnadak-u-njujorku-bih-nastavlja-sa-reformama/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је у Њујорку да у БиХ не постоји консензус о пуноправном чланству у НАТО-у, али да постоји пуна сагласност око наставка сарадње са Алијансом, укључујући што брже активирање Акционог плана за чланство (МАП).

Црнадак је учествовао јучер на састанку министара вањских послова земаља Америчко-јадранске повеље (А5) чији је домаћин био министар вањских послова Македоније Никола Димитров.

– У наставку излагања Црнадак је појаснио да се све парламентарне партије из Републике Српске противе пуноправном чланству, али да наставак сарадње са НАТО-ом подржавају сви, укључујући и СНСД чији је високи функционер Небојша Радмановић, као члан Предсједништва БиХ, потписао званичан захтјев за активирање МАП-а – саопштено је из Министарства вањских послова БиХ.

Црнадак је додао да БиХ наставља са реформама и у другим секторима, а нарочито у оним који су повезани са процесом евроинтеграција.

Црнадак је на састанку истакао да БиХ цијени значај Америчко-јадранске повеље јер омогућава размјену мишљења и сарадњу у области сигурности у региону.

Поред министара иностраних послова земаља чланица А5, овом састанку присуствовао је и замјеник помоћника државног секретара САД-а Хојт Брајан Ји, с којим је Црнадак имао краћи сусрет по завршетку министарског састанка.

Црнадак се јуче састао и са предсједником Националног комитета за спољну политику САД-а Розмари Дикарло, с којом је размијенио мишљења о актуелној ситуацији у БиХ и региону, процесу европских интеграција БиХ и сарадњи са НАТО-ом, те актуелним свјетским политичким темама.
Црнадак учествује на 72. засједању Генералне скупштине УН, која се одржава у Њујорку.

Повезане вијести:

ПДП РС