http://pdp.rs.ba/crnadak-sa-sekretarom-un-a-buducnost-srpske-unutar-dejtona/

Актуелна политичка ситуација у Босни и Херцеговини, процесу реформи, као и о остварени напредак БиХ на путу европских интеграција биле су теме разговора министра вањских послова БиХ Игора Црнадак који се састао у Њујорку са главним секретаром УН-а Антониом Гутересом.

Забринутост због референдума

По повратку из Њујорка, Црнадак је сазвао конференцију за медије гдје је говорио о чему се разговарало са главним секретаром УН-а.

„На састанку нам је речено да је нова администрација забринута због могућности референдума о независности Републике Српске. Ја сам јасно ставио до знања да ми који живимо у Републици Српској, волимо Републику Српску и не може бити играња са територијом, али и да референдума за независност неће бити и да људи у оквиру Дејтона желе градити своју будућност“, казао је.

Црнадак каже да оваква питања доста говоре.

„Када добијете овакво питање видите колико се манипулација са Дејтоном ради у протеклих 20 година. Дао сам налог нашој амбасади да буду много интензивнији према новој администрацији са преношењем свих података о БиХ. Ускоро ћу се састати са шефовима свих земаља Вијећа сигурности“.

Није битно ко је први

Министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак сматра да су непотребна „такмичења“ ко је први дао одговоре на Упитник који је БиХ у децембру добила од Европске комисије, већ да је важно да сви нивои власти тај посао ураде до краја да би БиХ имала шансу за кандидатски статус у ЕУ.

Увјерен је и да је и Република Српска припремила одговоре на питања из њене надлежности и да не постоји жеља да се ствари блокирају.

Подсјећа да тај БиХ има велики број обавеза у давању одговора на питања и нада се да ће сви нивои власти на вријеме тај посао завршити.

Изразио је задовољство јер је Министарство вањских послова БиХ са својим службама завршило посао одговора на 65 питања из Упитника Европске комисије.

– Одговори на питања из Упитника Европске комисије која су у надлежности Министарства вањских послова БиХ предата су на вријеме, а највише су се бавили питањима регионалне сарадње и међународним обавезама БиХ – прецизирао је.

Појаснио је да су питања која су они „покривали“ била распоређена у осам поглавља, а одређена су урадили заједно с Предсједништвом БиХ с обзиром на специфичну подјелу послова када је у питању вањска политика.

И даље сматра да би било добро да у марту представници Савјета министара БиХ, премијери ентитета те кантоналних влада и Брчко Дистрикта заједно “прођу” кроз сва техничка питања или уколико буду неких политичких питања.

– То би олакшало завршетак овог посла и дало подстицај за наредни циљ – кандидатски статус за ЕУ – рекао је шеф бх.дипломатије на прес-конференцији у Бањој Луци.

 

Повезане вијести: