http://pdp.rs.ba/crnadak-revizija-tuzbe-pojacace-nepovjerenje-u-bih/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак информисао је у Скопљу министре иностраних послова из региона и комесара за политику сусједства ЕУ Јоханеса Хана да би ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу закомпликовала односе у региону, појачала неповјерење у БиХ, те успорила започете европске процесе.

Црнадак је поручио да сви у региону треба да се окрену будућим заједничким инфраструктурним пројектима и сталној изградњи међусобног повјерења, умјесто сталног враћања у прошлост.

Министар иностраних послова БиХ данас је учествовао на састанку министара иностраних послова и министара енергетике западног Балкана на којем је доминантна тема била берлински процес, односно могући пројекти за самит у Трсту 2017. године, будућност берлинског процеса након 2018. године и најбољи начини коришћења потенцијала земаља региона, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је у излагању поздравио одлуку Италије да једна од важних тема наредног самита буде борба против корупције и јачање владавине права јер је то један од приоритета у БиХ.

Црнадак је напоменуо да, након изузетно успјешне године за европске интеграције, БиХ наставља са реформама, процес попуњавања Упитника напредује, али и да ће главни фактор успјеха у наредном периоду бити опште политичко стање.

У складу са закључцима министарског састанка усаглашено је да ће домаћин наредног састанка министара иностраних послова западног Балкана бити министар иностраних послова БиХ.

Црнадак се на маргинама министарског састанка у Скопљу састао са европским комесаром Ханом, министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем и министром иностраних послова Македоније Николом Попоским.

Повезане вијести:

ПДП РС