http://pdp.rs.ba/crnadak-republika-srpska-je-neupitna/

Република Српска је неупитна! Хајде сада да рјешавамо економске проблеме

Добијање Упитник Европске комисије за грађане Босне и Херцеговине у овом моменту нема конкретног значаја, али је знак напретка, рекао је министар спољних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак у емисији „Пулс“ на БН телевизији.

Иако је добијање Упитника оцијењено као догађај године на пољу спољне политике БиХ то је ипак догађај са много мањим ефектом по грађане оцијенио је Црнадак.

„Нема директног ефект за грађане, али је врло значајан напредак који је Босна и Херцеговина направила на европском путу и Упитник је доказ тог напретка“, поручио је Црнадак.

Он је додао да искрено вјерује да ће БиХ добити статус кандидата за чланство у ЕУ до краја наредне године.

„У посљедњих годину и по дана Босна и Херцеговина је направила озбиљне кораке на путу ка Европској унији. 2016 година била је година највећег напретка. Вјерујем да ћемо постати земља кандидат за чланство у ЕУ до краја 2017. године, али морамо схватити да то у великој мјери зависи од политичких односа унутар БиХ и од односа политичких субјеката ка европском путу земље“, закључује Црнадак.

„Ми ако будемо имали блокаде и унутрашње конфликте, који ће понекад бити и вјештачки направљени, онда ће проблеми бити направљени и од најобичнијих питања. Ако будемо имали такав приступ онда ће ЕУ пут бити у застоју, али ако будемо имали другачији приступ са више комуникације и компромиса, тада можемо очекивати да до краја године добијемо статус кандидата“, објашњава министар и додаје да би лично волио да до краја мандата актуелног сазива Савјета министара БиХ добије и датум за почетак преговора.
Говорећи о статусу Републике Српске и сталним тензијама које су присутне у јавности Црнадак сматра да су те пријетње по територијални интегритет Српске имагинарне и да Република Српска у овом тренутку, међународно, има „фантастичан положај“.

“Можете да осјетите да људи уважавају положај и улогу Републике Српске. БиХ је земља која је међународно призната, али унутрашња структура Републике Српске је неупитна за било коју значајну политичку међународну тачку. Зато сада треба да се окренемо ка рјешавању економских проблема и борби против корупције“, рекао је он.

Повезане вијести: