http://pdp.rs.ba/crnadak-radmanovicu-zasto-si-podrzao-stranog-sudiju/

Министар спољних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак сматра да је догађај који је обиљежио ову годину био министарски састанак Централноевропске иницијативе у Бањалуци, као највећи међународни политички догађај који је промовисао и Бањалуку, Српску и БиХ.
Он је подржао став предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића када је ријеч о избору страних судија у Уставни суд БиХ.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак позива бившег члана Предсједништва БиХ да објасни зашто је гласао за именовање страног судије 2011. године, подсјећајући да актуелни српски члан Предсједништва не подржава таква именовања.

„Ја као представник РС у Савјету министара БиХ желим подржати став предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, односно да не подржи долазак новог страног судије у Уставни суд БиХ“, рекао је Црнадак и наставио:

„Док је ПДП у Заједничким институцијама никада више стране судије неће добити подршку за Уставни суд БиХ. Позивам Радмановића да јавно објасни шта је био интерес Републике Српске да он лично гласа и потпише одлуку 2011. године и да додатни легитимитет страним судијама у Уставном суду БиХ. Јавност заслужује знати чиме је био вођен тадашњи српски члан Предсједништва БиХ“, изјавио је министар Црнадак.

Црнадак је позитивно оцијенио вијест да ће предсједник Србије Томислав Николић у фебруару посјетити Сарајево, те додао да ће то бити крупан корак ка напредовању односа између БиХ и Србије, прије свега између Срба и Бошњака. Осврнуо се и на прославу 9. јануара – Дана Републике Српске.

Црнадак очекује да БиХ испуни рок када је ријеч о попуњавању упитника Европске уније, као и да почетком марта владе Српске и ФБиХ и Савјет министара одрже заједничку сједницу и направе пресјек шта је урађено и шта су евентуално политичке препреке.

Механизам координације ће морати да покаже да ли функционише оног момента када буде било потребе да се искоординишу ставови различитих нивоа власти.

„Још то нисмо имали, очекујем да врло брзо видимо да ли механизам координације ради“, закључио је Црнадак

Повезане вијести: