http://pdp.rs.ba/crnadak-raditi-punom-snagom-kandidatskog-statusa/

Министар иностраних послова Словачке и бивши високи представник у БиХ, Мирослав Лајчак налази се у дводневој посјети БиХ. Он се састао са министром иностраних послова БиХ Игором Црнадком у Сарајеву, након чега су се обратили медијима.

Честитка поводом 21. новембра

У уводу, Игор Црнадак је честитао годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума ријечима: „Честитке свим грађанима Републике Српске и представницима медија у Републици Српској, јер је данас празник. Користим прилику да свима упутим честитку поводом дана када је успостављен мир у БиХ. Надам се да ћемо сви заједно обиљежавати овај дан, јер је створена прилика за генерације да овдје живе и раде заједно“.

„У Републици Српској је нерадни дан, на дан када је потписан Дејтонски споразум мој гост је Мирослав Лајчак. Желим им да се добро осјећају у Сарајеву и Бањалуци, и да ово буде успјешна посјета“, казао је додавши: „Сматрам да је позитивно ово што је Лајчак одлучио да разговара са предсједницима Републике Српске и ФБиХ. Има динамичну посјету, да се што боље упозна са процесима у БиХ“.

Двије главне теме састанка су биле билатерални односи БиХ и Словачке и процеси ЕУ интеграција.

„Када је однос Словачке и БиХ у питању, оно што се мора рећи, иако дјелује подразумјевајуће, имамо одличне односе, који нису оптерећени ничим. Поздрављам што је дошао у бизнис пратњи. Биће одржани и бизнис форуми у Сарајеву и Бањалуци. Развој спољнотрговнских односа двије земље, 140 милиона еура је размјена између Слвоачке и БиХ у прошлој години. Ако се овај тренд одржи, имаћемо скоро идентичну размјену у 2016. години. У 2107. се надам напретку“, казао је Црнадак.

„Што се интеграција тиче, Словачка предсједава шест мјесеци. Потврдили су да је наш пријатељ, и била је посвећена имплементацији проширења ЕУ. Свјестан сам агенди министара вањских послова земаља које предсједају ЕУ. Морам се Лајчаку посебно захвалити што је дошао, и потврдио колико је важно Словачкој да се ово настави“, оцијенио је министар вањских послова БиХ.

Статус кандидата сљедеће године

„БиХ ће радити свом снагом да до краја идуће године добије статус кандидата. 10. децембра ћемо добити фамозни упитник, а ми ћемо у шест мјесеци ћемо показати опредјељеност свих нивоа власти да БиХ иде путем ЕУ пуном снагом, и да дође до добрих резултата, и у реформама, али и у наредним степеницама придруживањима“.

Посебно ће се посветии медијским слободама и корупцији – нагласио је Црнадак.

„Када је у питању вањска политика – БиХ биљежи највећи проценат придруживања, 79 посто – што говори да је европски дух пристутан у БИХ. Доста пажње је привукао нови механизам регистровања људи који путују у земље Шенгена. Ми ћемо покушати да у региону имамо заједнички став, да земље које су у процесу придруживања буду изузете. Имали смо добру сарадњу током мигрантске кризе и борбе против тероризма“.

Он је рекаода ће министри из регије идућег уторка бити на сасатанку у Варшави, гдје ћемо покушати заузети заједнички став, како би убиједили Брисел да нас треба изузети из поменутог.

Повезане вијести: