http://pdp.rs.ba/crnadak-proces-evropskih-integracija-pripada-svima-i-rs-u-i-fbih/

​Министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак оцијенио је ову годину као успјешну за европске интеграције, истакавши да овај процес припада свима, и Републици Српској (РС) и Федерацији БиХ, односно цијелој БиХ.

Нагласио је да је главни вањскополитички циљ БиХ чланство у Европској унији (ЕУ) те да тај став дијеле оба босанскохерцеговачка енитета, као и њихови грађани и институције на свим нивоима власти.

Како је рекао, управо у фази која почиње сутра достављањем Упитника Европске комисије БиХ, видјеће се колико је важно да Механизам координације који су усвојили функционира те да свако ради свој посао на свим нивоима власти.

Напоменуо је да ће сутра европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан предати Упитник Европске комисије те да је то аналитички документ који обухвата много детаља да бисмо добили рендгенски пресјек политичког система и цијелог друштва.

Посебно је битно, нагласио је Црнадак на данашњој прес-конференцији, да Упитник својом структуром прати структуру каснијег преговарања, као и свих будућих активности БиХ на путу европских интеграција.

– То је веома захтјеван, тежак и компликован посао, јер уз сваки одговор у свакој области дужни смо да доставимо и преводе закона и других прописа – рекао је.

Додао је да је рок који је предвиђен за одговоре на упитник шест мјесеци те да би било добро организовати заједничку сједницу Савјета министара, Владе РС-а и Владе ФБиХ, уз присуство премијера кантона и градоначелника Дистрикта Брчко БиХ три мјесеца након достављања Упитника, да бисмо анализирали шта је урађено и који су највећи проблеми.

– У наредним седмицама показаћемо да ли имамо истинско европско опредјељење у БиХ или се то користи само за лијепу причу, а да суштински нисмо спремни да правимо искораке – казао је министар вањских послова БиХ.

Сматра да је основна претпоставка и услов за наредне кораке остварење стабилног политичког амбијента и наставак изградње међусобног повјерења.

Црнадак је подсјетио и на чињеницу да је у БиХ као основни проблем назначен изузетно висок степен корупције.

– Посебно је опасна корупција на највишим нивоима и зато се од нас очекује да БиХ са својим правосуђем у наредној години први пут забиљежи значајне резултате у борби против корупције на највишем нивоу – нагласио је.

Осим тога, наставак реформи, припрема квалитетних одговора на вријеме и функционирање Механизма координације су одговори који ће омогућити БиХ да добије кандидатски статус до краја наредне године.

У оквиру динамичних активности с представницима ЕУ, најавио је састанак са свим амбасадорима земаља чланица ЕУ и шефом Делегације ЕУ у БиХ амбасадором Ларс-Гуннаром Вигемарком, средином слиједеће седмице у Бањој Луци, гдје ће анализирати све урађено у прошлој те приоритете у наредној години.

Повезане вијести: