http://pdp.rs.ba/crnadak-poredjenje-srpske-ndh-usmjereno-protiv-srpskog-naroda/

Потпредсједник Партије демократског прогреса Игор Црнадак је реаговао поводом изјаве високог представника Валентина Инцка, коју је дао 10. јануара 2016. године и у којој је упоредио Републику Српску са фашистичком Независном Државом Хрватском.

“Поређење Републике Српске са НДХ, које је јуче направио високи представник Валентин Инцко, је једна од најстрашнијих изјава које смо могли чути и усмјерена је против Републике Српске и српског народа, као и против смиривања политичких тензија у Босни и Херцеговини.

Можда господин Инцко мисли да је наштетио само Републици Српској оваквим грозним поређењем, али је заправо забио нож у леђа свима који покушавају да поправе имиџ Босне и Херцеговине у свијету и да ову земљу из периода таме и сукоба поведу у бољу будућност.

Као министар иностраних послова БиХ, налазим се међу најодоговорнијим особама у земљи по питањима развијања добросусједских односа, европских интеграција и унапређења имиџа Босне и Херцеговине, те због тога најоштрије осуђујем и одбацујем поређење Републике Српске, као једног од два ентитета БиХ, са злочиначком НДХ, јер нам то наноси директну штету.

Република Српска има народ који вјерује у европске вриједности, антифашистички народ који представља све супротно у односу на НДХ. Овај народ се борио и гинуо да би НДХ била поражена заједно са другим фашистима и нацистима током Другог свјетског рата и незабиљежена је срамота, на било који начин, поредити НДХ са Републиком Српском.

Због тога сматрам да је јучерашња изјава господина Инцка увредљива и неприхватљива, те се надам да се убудуће неће више бавити катастрофалним идеолошко-историјским поређењима,“

каже се у реакцији министра иностраних послова Босне и Херцеговине Игора Црнатка.

Повезане вијести: