http://pdp.rs.ba/crnadak-podrzao-projekte-u-bijeljini/

У Бијељини је данас боравио министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, који је разговарајући са представницима Скупштине и Градске управе, подржао пројекат измјештања касарне из центра града и уступање ове локације за коришћење цивилном друштву.

На овој локацији планирана је изградња студентског кампуса, што би било од велике користи за бијељинске студенте, али и за урбани, економски, образовни и друштвени развој Града.

– Бијељина је важан регионални центар и Град који се убрзано развија, а Градска управа која већ годинама води ову локалну заједницу обавља добар посао. Подржавамо измјештање касарне и надамо се да ће најављени пројекат бити реализован. Данас су нам представљени могућности и капацитети Бијељине и ми ћемо врло радо промовисати те потенцијале да бисмо помогли Семберији да привуче инвеститоре – навео Црнадак, додајући да ће свима бити боље када сви буду радили свој посао, те да мора постајати сарадња између локалних, ентитетских и државних власти.

Црнадак је најавио да ће на састанку са амбасадором Србије у БиХ разговарати о проблему дугих листа чекања на предавање захтјева за двојно држављанство БиХ и Србије, те изразио увјерење да ће тај проблем ускоро бити ријешен.

У Бијељини је разговарано и о инфраструктурним пројектима, те је закључено да ће пројекат изградње брзог пута Сарајево- Београд бити од користи и за БиХ и за Србију.

Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић навео је да ово Министарство планира да у Бијељини реализује четири пројекта до половине 2018. године.

– Донатори за ове пројекте су Саудијски фонд, ОПЕК, ЦЕП 2 и Регионални стамбени програм. Међу тим пројектима, планирана је изградња стамбене зграде са 15 станова, вриједности преко милион конвертибилних марака, у којој би били смјештенe социјално угрожене породице. У оквиру Регионалног програма, у којем учествују Србија, Црна Гора, БиХ и Хрватска планирана је изградња сличне зграде од 30 станова, вриједности преко два милиона КМ – навео је Јовић.

Он је истакао да је Министарство у овој години за комуналну и социјалну инфраструкутуру у избјегличким и повратничким насељима у Бијељини извдвојило преко 250.000 КМ.

У следећој години за градове погођене поплавама у претходном периоду, међу којима је и Бијељине, УНДП планира да донира преко 12 милиона евра, с циљем да се угроженом становништву помогне да пронађу посао, кроз давање финансијске помоћи за изградњу пластеника и производних погона.

Јовић је додао да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић тренутно борави у Турској и да се очекује да ће извоз меса у ову земљу бити настављен и у следећој години.

– Турска је велики увозник хране из БиХ од тога итекако имају користи семберски пољопривредници и прерађивачи, имајући у виду да се пшеница и кукуруз највише извозе у Турску захваљујући раније потписаном споразуму – оцијенио је Јовић.

Предсједник Скупштине Града Бијељина Славиша Марковић се захвалио делегацији Савјета министара БиХ на посјети и најавио je да је за уторак, 27. децембaр, планирана посјета Бијељини предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића са којим ће такође бити разговарано о најављеним пројектима.

 

Повезане вијести: