http://pdp.rs.ba/crnadak-pisao-hagu-izetbegovic-sprijecio-dostavljanje-pisma/

Бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић наредио је амбасадорки БиХ у Хагу Мирсади Чолаковић да не прослиједи писмо које је шеф дипломатије Игор Црнадак упутио Међународном суду правде и у ком истиче да је Изетбеговићева одлука о покретању ревизије пресуде против Србије донијета изван институција БиХ и да због тога није правоснажна.

Црнадак је потврдио ову информацију, наводећи да ће тим поводом у недјељу одржати конференцију за новинаре послије разговора са чланом предсједништва Младеном Иванићем.

„Тачна је информација, али до сутра не бих коментарисао јер је ово врло озбиљна ствар“, казао је Црнадак.

„Главна тема конференције за новинаре ће бити однос амбасадорке у Хагу. Ако се буде наставило са нападом на институције, са паралелизмом и приватизацијом институција – онда нас то уводи у још већи проблем него што имамо данас“, казао је Црнадак, додајући да ће у недјељу „многе ствари бити јасније“.

Овакав дипломатски скандал до сада није забиљежен у бх. дипломатији, јер је Чолаковић одбила задатак министра Црнатка да уручи обавјештење Суду правде у Хагу.

Црнадак је ипак успио да достави писмо Међународном суду правде у Хагу другим каналима.

У писму Црнадак обавјештава суд да је Изетбеговићева одлука донијета изван институција БиХ и да због тога није правоснажна.

У Бањалуци ће у недјељу бити одржан састанак предсједавајућег Предсједништва Младена Иванића и министра спољних послова БиХ Игора Црнатка.

У понедјељак ће услиједити и састанак лидера странака Савеза за промјене са представницима заједничких институција БиХ из Републике Српске, након којег ће бити заузет став о најновијем потезу Бакира Изетбеговића.

Повезане вијести:

ПДП РС