http://pdp.rs.ba/crnadak-ovo-je-pobjeda-prava-nad-politikom/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак казао је данас да је одлука Међународног суда правде о одбијању захтјева за ревизију пресуде БиХ против Србије показала да БиХ може да функционише само ако се уважавају сви.

„Ова одлука је показала да БиХ може да функционише само ако се уважавају сви, ако се одлуке доносе заједнички, а не сила једног над другим. Ово је побједа права над политиком јер су неки хтјели да помоћу велике политичке гужве и притиска побиједе право. Ово је такође побједа и чињеница јер се испоставило да нам је морао Суд у Хагу рећи оно што смо ми тврдили мјесецима – да нема одлуке о ревизији ни овлаштењу за агента“, истакао је Црнадак.

„Нажалост, морали смо да имамо све што смо имали и добили одговор да смо били у праву. Криза која је изазвана није још завршена, али вјерујем да је данашњи допис из Хага много олакшао тај пут. Дефинитивно не смије остати ниједан трун сумње у то да ова земља може да функционише ако нису заједничке одлуке и зато је важно да они који су најодговорнији за ово повуку потезе и покажу да су спремни да иду напријед. Друга важност овога данас је да судови наставе да пресуђују онима који су починили злочина без обзира којој страни припадају а ми из политике да покажемо како да се заједнички окренемо будућности и то би требала бити позитивна одлика данашње одлуке“, додао је министар иностраних послова БиХ.

На заједничкој прес-конференцији министра Црнадка и предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, Иванић је казао како ствари неће моћи да се настави као да се ништа није десило.

„Морају се дати одговори на одређена питања – ко је дјеловао ван институција, ко је напустио сједницу Предсједништва, ко је дао налог амбасадору да не испостави писмо Суду из реда српског народа. Очекујем да они који су то направили кажу да јесу“, коментарисао је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП