http://pdp.rs.ba/crnadak-otvara-izlozbu-andricu-u-nobelovom-muzeju-u-stokholmu/

Министар вањских послова БиХ Игор Црнадак данас отвара изложбену поставку посвећену добитнику Нобелове награде Иви Андрићу у Нобеловом музеју у Штокхолму.

То је први пут да ће дио Нобеловог музеја бити посвећен Иви Андрићу, што је резултат иницијативе Црнатка и договора с менаџментом Музеја из априла прошле године, када је шеф бх. дипломатије боравио у билатералној посјети Шведској.

Црнадак је изразио задовољство јер је Иво Андрић, више од 55 година након што је награђен, добио свој кутак у Нобеловом музеју у Штокхолму.

 

 

Оваj писац у својим дјелима до савршенства је описивао менталитет, дух и логику БиХ и њених народа. Он је у тешким историјским тренуцима, пред Други свјетски рат, остварио и значајну дипломатску каријеру, казао је Црнадак.

Поставка ће, између осталог, садржавати оригиналне рукописе Иве Андрића, као и аутентични камени фрагмент старе вишеградске ћуприје.

Иво Андрић је добио Нобелову награду за књижевност 1961. године, за свој цјелокупни књижевни опус. Рођен је 1892. године у Травнику, а умро у Београду 1975. године, гдје је и сахрањен.

Повезане вијести: