http://pdp.rs.ba/crnadak-ocekujem-pozitivne-poruke-u-izvjestaju-evropske-komisije/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас да очекује позитивне поруке за БиХ у извјештају Европске комисије који се очекује у наредном периоду за земље Балкана.

-Очекујем да за БиХ то буде једна реална слика, те да буде задржан позитиван став – рекао је Црнадак.

Сви званичници у БиХ су, каже, и током јучерашњег састанка с потпредсједницом Европске комисије и високом представницом за вањску и сигурносну политику Федериком Могерини изразили жељу да се настави европски пут БиХ.

-Највећа препрека томе је могућа узурпација и приватизација институција те одлучивање ван институција. Ако тих ствари не буде, и уколико се будемо вратили нормалном међусобном дијалогу и изградњи повјерења, има шансе да ова читава прича успије – рекао је шеф бх.дипломатије.

Црнадак је у изјави новинарима у Бањој Луци рекао да се на европском путу морају уважавати надлежности и положај Републике Српске.

Изетбеговић да повуче суштинске потезе ка заустављању кризе

Када су у питању активности на припреми одговора на упитник који је у децембру прошле године БиХ добила од Европске комисије, истакао је да се мора показати да механизам координације функционише.

-Досад је била фаза да су појединачно институције давале своје одговоре из свог дјелокруга рада, а слиједи најосјетљивији посао – стављање у пуни капацитет механизма координације. Кроз тај заједнички рад свих нивоа власти треба доћи до ставова који су прихватљиви за све. Надам се да ћемо показати да то можемо – казао је Црнадак.

Очекује и да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић повуче први потез, након кризе која је настала након подношења ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије.

-Наговјештава те потезе, а видјећемо хоће ли их повући. То морају бити суштински, садржајни потези, а не симболичне ствари – казао је шеф бх.дипломатије.

Повезане вијести:

ПДП