http://pdp.rs.ba/crnadak-norveska-snazno-podrzava-evropski-put-bih/

Норвешка снажно подржава Босну и Херцеговину на њеном путу ка чланству у Европску унију (ЕУ).

Између ове двије земље нема отворених питања, поручено је данас у Сарајеву након састанка министра вањских послова БиХ Игора Црнатка и министра вањских послова Краљевине Норвешке Боргеом Брендеом.

Црнадак је истакао да је за БиХ данашња посјета веома важна посјета, јер је посљедњи пут норвешки министар био у званичној посјети прије 13 година.

„Ми имамо веома добре односе, без икаквих отворених питања, потешкоћа. Разговарали смо о ситуацији у Југоисточној Европи. Пренио сам наш став да БиХ много улаже у регионални мир, стабилност, регионалну сарадњу, развој. Да, прије свега, стубове те стабилности видимо у цијелој ЈИ Европи, Србија, Хрватска, БиХ, али исто тако у једном позитивном развоју односа Србије и Албаније и позитивном развоју тзв. бриселских разговора између Београда и Приштине“, нагласио је Црнадак.

Упознао је норвешког колегу да је „БиХ у прошлој години имала највећи напредак када су у питању европске интеграције“. Разговарали су и о односима са НАТО-ом, али и одређеним стварима које се тичу искључиво билатералних односа, напоменуо је Црнадак.

„БиХ са једном овако снажном, моћном земљом, економски посебно, има суфицит у спољно-трговинској размјени. Међутим, ради се о томе да имамо веома низак интензитет те спољно-трговинске размјене која је на нивоу 15 милиона еура за цијелу прошлу годину. Зједнички договор је да се учини са обје стране напор да се и ту ствари помјере напријед“, поручио је Црнадак.

Разговарали су и о односима и сарадњи на мултилатералном плану договарајући се о неколико појединачних кандидатура које ће услиједити у наредним годинама. Црнадак је изразио увјерење да ће ова посјета бити допринос и даљњем развоју односа двије земље.

Бренде изразио је задовољство што је поново у Сарајеву.

„Постоји снажно пријатељство између БиХ и Норвешке, овдје имамо амбасаду, али и неколико партнерстава која су од кључне важности. Норвешка снажно подржава БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ. Мислимо да је присуство ЕУ у цијелој Југоисточној Европи од кључне важности“, истакао је норвешки министар на заједничкој конференцији за медије са Црнатком.

Он је изразио мишљење да ће ЕУ у БиХ „играти важну улогу“.

„Зато се надамо да ће БиХ врло брзо примити статус кандидата. Мислим да ћемо наставити да радимо на даљим инвестицијама у БиХ. У Норвешкој имамо бројну бх. дијаспору, више од 17.000 њих живи тамо и добро су интегрисани. Норвешка и даље подржава све оно што раде власти БиХ, интегритет ове земље“, поручио је Бренде.

Повезане вијести:

ПДП РС