http://pdp.rs.ba/crnadak-nisam-zabranio-ucesce-u-potocarima/

Министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак, изјавио је како никоме није пало на памет да запосленима министарства на чијем челу се налази забрани да учествују на комеморацији у Поточарима 11. јула.
Црнадак је казао како је један број медија покушао од његове одлуке направити утисак као да он забрањује запосленима да учествују у комеморацији.

– То није тачно. Сваки од припадника Министарства спољних послова БиХ који жели 11. јула бити на комеморацији има право да иде. Никоме није ни пало на памет да такву ствар забрани – рекао је Црнадак.

Министар је истакао како је његова реакција била искључиво на то да је организатор јасно поручио премијеру Србије да му је забрањено доћи.

– С обзиром на нашу политику добросуседских односа то је супротстављено с спољнополитичким интересима БиХ. То је био једини разлог зашто смо реаговали и рекли да не можемо учествовати у једном догађају који је супротстављен спољнополитичким циљевима земље. То се уопште не односи на запослене у министарству – казао је Црнадак.

18. јул кључан датум за БиХ

Министар спољних послова БиХ, је на данас одржаној прес конференцији говорио и о којим темама се разговарало на Самиту лидера земаља Западног Балкана у Паризу.

– Након Брегзита, пажња се посветила стварима које следе. Врло важно за БиХ је да је ЕУ одлучна да се проширење и процеси настављају. Резултат гласања у Великој Британији неће имати утицај на процесе проширења. И ми смо потврдили своје опредељење да се проширење настави – казао је Црнадак.

Он је додао да су представници ЕУ послали јасну поруку да ЕУ наставља да има јасну будућност и да су спремни све урадити да она остане економски и демократски јака.

– Један врхунски интерес и ЕУ и земаља Западног Балкана да се процес проширења настави. Када се то чује од Меркел, Оланда, Могерини онда је то јасна и недвосмислена порука – рекао је Црнадак.

Разговарало се и о томе како наставити развој земаља Западног Балкана.

– Све земље су се определиле да наставе развој добросуседских односа у региону и берлинских процеса финансијске и инфраструктурне подршке земљама региона. За нас је важно да БиХ што пре дође до транспортне стратегије како би била у прилици да настави пројекте који су сада на чекању док се добије стратегија – истакао је Црнадак.

Такође, једна од тема били су и заједнички изазови земаља Западног Балкана – у центру пажње како побољшати сарадњу у борби против тероризма, радикализма и миграција.
– 18. јули је кључни датум. Главни спољнополитички циљ је чланство у ЕУ и зато није потребно губити време, а ако не добије позитиван одговор о нашој апликацији, изгубићемо још најмање шест месеци – нагласио је министар спољних послова БиХ.

Црнадак је истакао да је на састанку са Ангелом Меркел показана велика заинтересованост да се проблеми превазиђу.

– Комесар Хан је такође истакао заинтересованост да се проблеми реше, како би добили позитивне одговоре на нашу апликацију – казао је Црнадак.

Повезане вијести: