http://pdp.rs.ba/crnadak-nisam-siguran-da-bi-rusija-podrzala-samostalnost-rs/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да није сигуран да би Руска Федерација подржала самосталност Републике Српске.

„Русија снажно стоји иза Дејтонског споразума и не дозвољава било какве неправичне ствари према Републици Српској. Али Русија ипак подржава Босну и Херцеговину као државу“, рекао је Црнадак за „Политику“.

Према његовим ријечима, Москва има разумијевања и када је у питању чланство БиХ у Европској унији и даје јој подршку на том путу.

На питање иде ли РС у осамостаљивање од БиХ, Црнадака, који је и потпредсједник Партије демократског прогреса, каже да се поставља питање могућег, узимајући у обзир и све међународне околности.

„Ми треба да се запитамо: кад би и политичке структуре у Републици Српској тако и одлучиле, ко би нас подржао“, рекао је он.

Црнадак наводи и да у Сарајеву 90 посто људи сматра да треба укинути ентитете, јер би по њима то било најбоље за БиХ, а да у Бањалуци вјероватно 90 посто грађана мисли да би било лијепо да смо ми независна Република Српска.

Поводом одлуке Скупштине РС да донесе резолуцију о војној неутралности, Црнадак каже да су сви за сарадњу са НАТО, али да су сви у РС сагласни да не треба да буду чланови Алијансе.

„Наш је став да Република Српска и Србија не треба да буду на различитим странама око овог питања. И док Србија заузима овакву позицију, не треба очекивати да ће било ко у РС подржати улазак БиХ у НАТО“, рекао је Црнадак.

Повезане вијести:

ПДП