http://pdp.rs.ba/crnadak-nikolic-izjednacava-interes/

Министри спољних послова Србије и БиХ Ивица Дачић и Игор Црнадак оценили да ће идућа година донети још бољу сарадњу две државе

 „Био сам изненађен изјавом председника Николића, она представља сврставање на страну владајуће коалиције у РС и изједначавање интереса тог ентитета с интересима Милорада Додика”, рекао је Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, после сусрета са српским колегом Ивицом Дачићем. Он је, одговарајући на новинарско питање да прокоментарише изјаву председника Србије да Федерација БиХ по директивама међународне заједнице спроводи план за рушење Републике Српске, на заједничкој конференцији за новинаре истакао да је његова порука „као некога ко у Савету БиХ представља РС и српски народ” да Србија и њени кључни функционери треба да буду уз народ РС, а не уз било коју политичку опцију.

Црнадак, који је потпредсједник Партије демократског прогреса, која је опозиција у РС, казао је и да је опозиција била на истој страни са владајућим структурама у РС када је реч о важним питањима попут резолуције о Сребреници и одлуци Уставног суда БиХ о Дану државности РС 9. јануару.

„Али, не можемо да будемо заједно на питањима економског уништења РС, криминала и корупције. Ако је одлука председника Николића да их подржава у томе, то је његово право, али је и моја обавеза да кажем да мислим да је то погрешно”, закључио је Црнадак, додајући да је и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач недавно представницима опозиције јасно рекао да нема тајног плана за рушење тог ентитета.

Дачић и Црнадак су оценили да обележавање Дана Републике Српске 9. јануара није усмерено ни против кога. Црнадак је истакао да није тајна размимоилажење у Савету министара БиХ овим поводом и да ће представници РС у том телу присуствовати обележавању тог празника јер сматрају да је одлука Уставног суда БиХ, донета гласовима троје судија странаца и двоје из реда бошњачког народа – бесмислена. Дачић је навео да ће председник Владе Србије одлучити ко ће и да ли ће бити присутан, подсећајући да су представници Србије увек присуствовали обележавању 9. јануара.

„Та прослава није уперена ни против кога. Мислим да изјаве председавајућег Савета министара Звиздића тим поводом нису на трагу онога што су он и премијер Вучић договорили и постигли на састанку Савета министара БиХ и Владе Србије”, закључио је Дачић.

Према речима шефа српске дипломатије, Србија и БиХ имају интерес за развој добрих односа. Дачић је навео да је наша земља један од највећих инвеститора у БиХ и да се очекује да спољнотрговинска размена две државе ове године буде већа од 1,3 милијарде евра.

„Заинтересовани смо за стабилност БиХ и поштовање Дејтонског споразума. Сматрамо да сви проблеми унутар БиХ треба да се решавају договором уз сагласност сва три народа и оба ентитета”, изјавио је Дачић и додао да Београд подржава евроинтеграције БиХ те да формално спорна питања између две земље треба решавати споразумно.

А нека од њих, попут сукцесије и граничних прелаза, према речима Игора Црнадака, могла би да дођу на дневни ред већ идуће године.

„Наша је жеља да у 2016. додатно оснажимо економску сарадњу и да радимо на даљем инфраструктурном и енергетском повезивању”, нагласио је Црнадак.

Повезане вијести: