http://pdp.rs.ba/crnadak-nema-nista-od-americke-vojne-baze-u-brckom/

Постоји очигледна жеља САД да у наредном периоду њихово присуство и утицај у нашем региону буду видљиви. Међутим, нисам примјетио ништа што указује на било какав заокрет у америчким ставовима.

То за „ЕуроБлиц“ каже министар иностраних послова Босне и Херцеговине, Игор Црнадак, који је недавно боравио у званичној посјети Вашингтону гдје се састао и са новоименованим помоћником америчког државног секретара Весом Мичелом.

Црнадак сматра да ни Република Српска, ни било ко у БиХ нема разлога за забринутост због америчке политике.

– Напротив, мислим да се ради о позитивном приступу и жељи да се унаприједе ствари у друштву. За нас у Српској је посебно важно што сигурно неће бити никавог заокрета око подршке Дејтонском мировном споразуму који је темељни услов заштите позиције РС и српског народа, али и услов даљег развоја и напретка цијеле БиХ – каже Црнадак.

Постоји ли могућност да САД подрже нови Дејтон односно реорганизацију БиХ на некој међународној конференцији?

Не. Сигурно се не спрема никаква нова конференција. Сједињене Америчке Државе су на трагу своје досадашње политике подршке Босни и Херцеговини на путу европских интеграција и подршке унутрашњој организацији БиХ у складу са Дејтоном. Та два главна правца америчког дјеловања ће се сигурно задржати и неће бити никаквих великих измјена.

Заокрет америчке политике према Балкану заговара Атлантски савјет. Колики је њихов утицај на званичну политику Вашингтона?

Најрадије не бих улазио у оцјењивање утицаја појединих невладиних организација у Вашингтону. Свака од њих се труди да има што већи утицај и они се доста дуго баве и америчком спољном политиком и националном безбједношћу. Постоји ту значајан резервоар искуства и знања. Сигурно је да постоји неки утицај, али он не може да буде доминантан и поготово не може се рећи да они диктирају америчку спољну политику. Они су само једна од организација.

У том контексту, колико је реална могућност отварања америчке војне базе у Брчком?

Као што сам рекао, ради се о организацији која производи одређене креативне идеје. Ако погледате у прошлост, било је много њихових идеја које никада нису реализоване. Једна од тих идеја која се никада неће реализовати је и америчка војна база у Брчком. То је потврдила и Амбасада САД у Сарајеву.

Да ли сте са америчким званичницима разговарали о санкцијама предсједнику РС? Колико су реалне процјене шефа представништва РС у Вашингтону Обрада Кесића да би Милорад Додик ускоро требало да буде скинут с америчке црне листе?

Ни са једним америчким званичником нисам разговарао на ту тему. Што се тиче процјена господина Кесића, имам доста резерви око онога што је он говорио. Не бих улазио у детаље али мислим да ту има много произвољности и недовољно конкретних информација. Мислим да очигледно има жеље да се оваквим изјавама заштити положај и посао који Кесић ради у Вашингтону за Владу РС. То је однос између њих. Једино ми није јасно да ли је мислио да ће идуће године бити укинуте санкције предсједнику Републике Српске или Милораду Додику. Јер идуће године ће сигурно бити укинуте санкције предсједнику када Додик 7. октобра послије избора више не буде предсједник Српске.

Како коментаришете наводе о дипломатском сукобу Вашингтона и Москве у БиХ?

Видљиво је да постоји ривалитет који је изражен на више кључних тачака када су у питању њихови међународни односи. У складу с тим постоји и жеља да те две дипломатске силе утичу и на простор Балкана. Али, не очекујем да та борба за утицај буде на тако високом нивоу и да има облик који би шкодио БиХ. Према томе, мислим да ће најснажније одмјеравње снага САД и Русије ипак бити на неком другом мјесту у свијету.

Повезане вијести:

ПДП