http://pdp.rs.ba/crnadak-ne-zanemarujemo-opasnosti-od-radikalizma-i-terorizma/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак током наступа у Европском парламенту ниједном није негирао постојање опасности од радикализма и тероризма у БиХ, саопштено је данас из ресорног министарства.

У саопштењу Министарства наводи се да је Црнадак говорио о томе да надлежна министарства, агенције и друге службе треба да наставе још јаче да раде свој посао, те да још брже и боље размењују информације са другим земљама и службама.

Из Министарства иностраних послова истичу да је податак који је изнио Црнадак да у 2016. години није регистрован ниједан одлазак на страна ратишта из БиХ званичан податак Министарства безбедности БиХ.

– Нема дилеме да је то, између осталог, резултат чињенице да је БиХ била међу првим земљама које су усвојиле закон којим се забрањује одлазак на страна ратишта, као и организовање, регрутовање и подстицање на то – додаје се у саопштењу.

Одговарајући на питање једног од чланова Европског парламента о томе да ли се води рачуна о утицају из арапских земаља на радикализацију ислама у БиХ, Црнадак је рекао да све донације и друге активности из тог дијела света пажљиво прате надлежне институције.

У том контексту, он је рекао да је радикализација, у највећој мјери, увезена у БиХ, те да практиковање ислама у БиХ раније, прије рата, није било ни радикално ни насилно.

Одговарајући на питање о улози вјерских лидера у БиХ, Црнадак је дао генералну оцену, не улазећи у детаље и не коментаришући појединачне изјаве да вјерски лидери, православни, католички, исламски, као и представници мањих верских заједница имају углавном конструктивну улогу, да подржавају борбу против радикализације, те да је њихов утицај на дневну политику на веома ниском нивоу, што је министар оценио као позитивно.

Црнадак се обратио Европском парламенту у уторак, 11. априла.

Медији су пренијели да је Црнадак током тог обраћања рекао да ислам у БиХ никада није био жестоке нарави.

– То је благи ислам и увјек је такав био. Пуно тога је урађено на сузбијању појаве страних бораца, тако да их већ дуже време уопште нема – рекао је он.

Повезане вијести: