http://pdp.rs.ba/crnadak-najdirektniji-udar-na-institucije-bih-jos-od-dejtona/

Министар вањских послова БиХ Игор Црнадак одржао је конференцију за медије на којој је појаснио ситуацију у вези са писмом Међународном суду правде које је послао, а које није стигло на адресу наредбом Бакира Изетбеговића.

„Амбасадорица у Холандији није доставила моје писмо у коверти које је намијењено Међународном суду правде у Хагу. Мој одговор Изетбеговићу ће отићи сутра и о томе ћете у саопштењу бити обавијештени. Моје писмо није отишло на начин на који то налаже дипломатска пракса и закон и о томе сам обавијештен од Изетбеговића и то писмом у петак. У писму ми је речено да амбасадорица то није урадила, то неће урадити и да он сматра да она то не треба урадити“, казао је Црнадак.

Истакао је да је цијела ситуација „удар на институције БиХ“.

„Ово што се дешава је удар на институције БиХ. Најдиректнији удар на институције још од Дејтона. Види се да Изетбеговић сматра да институције припадају Бошњацима. Очигледно је да сматра да смо ми ту привремено као да смо свратили накратко и треба брзо да идемо. Тек када схвате да институције припадају нама исто колико и њима по закону, имат ћемо кризе и проблеме“.

Црнадак сматра да се овакав став заузео према њему „зато што је он из РС-а“.

„Овај став према мени је зато што сам из РС-а. Зар мислите да би се Изетбеговић овако понашао према Лагумџији или Алкалају? У мом писму које је овдје испало спорно ја износим своја виђења. Нисам изнио ништа за шта сам тврдио да је став БиХ усаглашен на Предсједништву. Због тога сам ја у праву и због тога је овдје прекршен закон“.

Још је казао да ће уколико се преда званично захтјев о ревизији пресуде, лично отићи у Хаг и рећи да ревизија пресуде није став Предсједништва БиХ, да су Срби и Хрвати против тога и да било које правно или физичко лице које се појави да заступа БиХ нема легитимитет.

Повезане вијести:

ПДП