http://pdp.rs.ba/crnadak-najava-referenduma-u-republici-srpskoj-pogresna/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас да у БиХ постоји сагласност само за МАП и ни за шта друго када је ријеч о НАТО-у.

„У овом тренутку нема никога ко институционално оспорава МАП и само је питање када ћемо до њега да дођемо“, рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да се ових дана поново непотребно појавило питање приступања БиХ НАТО-у и да нема потребе да „они који су доносили одговарајуће одлуке прије седам-осам година на овај начин покушавају да сперу одговорност“.

Црнадак је навео да је Небојша Радмановић, који је високи функционер СНСД-а, као члан Предсједништва БиХ писао писмо НАТО-у у којем је тражено да се што прије дође до пуноправног чланства БиХ и да је то урађено у најтежем могућем тренутку по Србију.

Он тврди да ПДП тада није учествовао у томе, јер је у фебруару 2009. године донио одлуку да напусти коалицију са СНСД-ом.

„Најава референдума у Републици Српској погрешна је и само би донијела нове конфронтације и радикализацију политичких прилика“, сматра Црнадак.

Говорећи о новим захтјевима Министарства одбране БиХ Уставном суду БиХ за књижење перспективне војне имовине на територији Републике Српске, Црнадак је рекао да они не могу да буду рјешавани по принципу случаја „Велики Жеп“ код Хан Пијеска, нити тај предмет може бити кориштен као примјер, јер то нису упоредиве ствари.

Он је апеловао да коначно буде усвојен споразум о транспортној заједници, након што је Влада Републике Српске поништила своја два захтјева и најавила да постоје услови да то буде завршено у септембру.

Према његовим ријечима, остало је да буде договорено између три ресорна министра у владама Републике Српске и Федерације БиХ, те Савјету министара о унутрашњем координисању у спровођењу тог споразума.

Он наглашава да до краја године мора да буде завршен и посао у вези са Упитником Европске комисије.

Црнадак је навео да није спорно да постоји потенцијална опасност од тероризма у БиХ, али да она није такве врсте да БиХ буде издвојена као једина земља у Европи која је уточиште за терористе.

Он је посјету предсједника Србије Александра Вучића БиХ почетком септембра оцијенио као веома значајну и додао да је битно да прође достојанствено, те да дочек у Сарајеву буде одговарајући.

Повезане вијести:

ПДП РС