http://pdp.rs.ba/crnadak-na-konferenciji-evropska-bosna-i-hercegovina/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак у Бриселу учествовао на конференцији „Европска Босна и Херцеговина: културна разноликост и помирење“

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествовао је 5. децембра 2017. године на конференцији „Европска Босна и Херцеговина: културна разноликост и помирење“, која је одржана у Европском парламенту у Бриселу.

На почетку обраћања, министар је рекао да опредјељење ЕУ да Босна и Херцеговина и друге земље у региону треба да буду дио ЕУ никада није било јасније и чвршће, те да ће брзина процеса интеграције зависити искључиво од нас самих.

Говорећи о културолошким различитостима у Босни и Херцеговини, министар Црнадак је истакао да то треба да буде предност Босне и Херцеговине и да вријеме када се изражавала мржња према свему што је различито мора заувијек остати иза нас.

Министар Црнадак је подвукао да је за успостављање трајног међусобног повјерења у Босни и Херцеговини потребно завршити процес помирења, те да је у том контексту важно да сваки злочин почињен за вријеме рата у Босни и Херцеговини добије свој судски епилог. Министар Црнадак је истакао да је у том смислу потребна већа ефикасност правосуђа које још увијек није успјело да открије одговорне за тешке злочине почињене за вријеме рата.

На крају обраћања, министар Црнадак је рекао да је промоција културолошких различитости Босне и Херцеговине и један од сегмената рада дипломатске мреже, те је као неке од резултата навео поставку посвећену Иви Андрићу у Нобеловом музеју у Стокхолму, представљање културно-умјетничких садржаја током предсједавања Савјетом Европе и избор Босне и Херцеговине у Свјетски комитет за наслијеђе UNESCO-а.

Повезане вијести:

ПДП РС