http://pdp.rs.ba/crnadak-na-dubrovnik-forumu-zelimo-sto-manje-tenzija-u-regionu/

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ након министарског панела на Дубровник форуму казао је да је током панела нагласио жељу БиХ да у региону југоисточне Европе буде што мање тензија, а што више међусобне сарадње и разумијевања.

“Имали смо коректну расправу гдје су разматрани односи не само у нашој регији, него и генерално о разним глобалним изазовима који су у току. За мене је било важно да поновим неколико ставова БиХ, а то је чланство у Европској унији да идемо снажно ка томе, да снажно живимо европску идеју упркос изазовима са којима се сусреће унија.

Такођер сам истакао да желимо у троуглу Србија – Хрватска – БиХ да видимо што мање тензија, а много више међусобног разумијевања и уважавања, јер то је стуб просперитета и стабилности у цијелој регији. Наш циљ је да у региону управо једним снажним заједничким радом наставимо развијати добре односе. Мислим да ови регионални састанци имају смисла, јер се одржава континуитет у разговорима и дијалогу“, казао је Црнадак.

О тренутно високим тензијама које владају на релацији Београд – Загреб бх. министар каже да БиХ тешко може помоћи како би се страсти смириле, али да је важно да се то деси.

“Без обзира што постоје различити погледи на ову новију историју, насталу распадом Југославије, да под један не би смјели да се играмо са оним што је опште прихваћена историја из Другог свјетског рата, а да би поред тога било веома важно да народи који живе у Србији, Хрватској и БиХ имају заједнички поглед ка будућности“, јасан је Црнадак.

Након министарског панела Црнадак је искористио боравак на Дубровник форуму и одржао билатерални састанак са мађарским министром вањских послова Петером Сијартом.

“Ово је као редован састанак који имамо на маргинама разних догађаја. Имамо врло добре билатералне односе. У посљедњих годину дана колега Сзијјарто је био у Сарајеву и ја у Будимпешти. У фокусу данашњих разговора биће септембарско засједање Вијећа за спољне послове и Вијећа за опште послове у Бриселу када очекујемо дефинитивно и званично прихватање наше апликације за чланство“, завршио је Црнадак.

Прије министарског панела састао се Хојт Јиом, представником Стејте Департмента и разговарао о ситуацији у БиХ и региону. Ји је Црнатку поновио да Сједињене Америчке Државе настављају да буду врло снажан партнер БиХ и да је подржавају на њеном путу европских интеграција.

 

Повезане вијести:

ПДП РС