http://pdp.rs.ba/crnadak-na-bsf-evrropski-put-bih-ne-uzimati-zdravo-za-gotovo/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је на 12. бледском стратешком форуму да се велика подршка грађана европском путу БиХ не смије узимати здраво за готово и да је неопходно да процес тече највећом могућом брзином уз допринос земаља апликаната, као и ЕУ.

Црнадак је рекао да је, након што је Савјет министара БиХ усвојио Споразум о Транспортној заједници, сљедећи корак упућивање одговора на Упитник Европске комисије, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је изразио наду да ће уз такав начин рада бити донесена одлука о кандидатском статусу БиХ у ЕУ током бугарског предсједавања Савјетом ЕУ у првој половини 2018. године.

На састанку у Бледу учествовали су министри иностраних послова Србије Ивица Дачић, Хрватске Марија Пејчиновић Бурић, Црне Горе Срђан Дармановић, Македоније Никола Димитров, Албаније Дитмир Бушати и замјеник министра иностраних послова самопроглашеног Косова Валон Муртезај.

На скупу у Бледу били су и замјеник помоћника америчког државног секретара Брајан Хојт Ји, потпредсједник Европске банке за обнову и развој за политику и партнерство Пјер Хајлрон, извршни директор за Европу и Централну Азију у Европској служби за спољне послове Томас Мауг-Хартинг и Валтер Дефа из Европске комисије.

Главна тема панела био је процес европских интеграција земаља Западног Балкана и утицај овог процеса на реформе и развој друштва у тим земљама.

На маргинама 12. бледског стратешког форума Црнадак се састао са замјеником помоћника државног секретара САД са којим је разговарао о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и могућностима постизања договора о измјени Изборног закона.

Током сусрета је још једном потврђена снажна подршка САД европском путу и спровођењу реформи у БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС