http://pdp.rs.ba/crnadak-mogerini-revizija-tuzbe-izvor-nestabilnosti/

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак састао се данас, током радне посјете Бриселу, с потпредсједницом Европске комисије и високом представницом Европске уније за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини.

Црнадак је информисао високу представницу Могерини да процес попуњавања Упитника Европске комисије иде очекиваном динамиком и да БиХ наставља активности с циљем остваривања статуса кандидата за чланство у ЕУ до краја године. Црнадак је упознао високу представницу Могерини да БиХ наставља с провођењем Реформске агенде и да су главни приоритети у 2017. години борба против корупције, економски развој, с посебним нагласком на смањење високе стопе незапослености.

Током разговора Црнадак и Могерини су се усугласили да је процес европских интеграција од великог значаја за цијели регион, те да ће се процес проширења ЕУ на западни Балкан наставити упркос бројним изазовима с којима се ЕУ суочава као што су Бреxит, избори у неким чланицама ЕУ, економска криза, тероризам, миграције и сл.

Црнадак је разговарао с високом представницом и о потенцијалној ревизији тужбе БиХ против Србије за геноцид, упознао је с могућношћу да то буде нови извор међусобног неповјерења и тензија у БиХ као и с чињеницом да су два члана Предсједништва изричито против покретања ревизије.

Током боравка у Бриселу Црнадак је одржао радне састанке с копредсједавајућим Групе пријатеља БиХ у Европском парламенту Јасенком Селимовићем, чланом Европског парламента Едуардом Куканом, предсједником Европске пучке странке (ЕПП) Јосефом Даулом и главним секретаром ЕПП Антониом Лопез-Истуризом.

На крају посјете, вечерас, предвиђен је састанак и са сталним извјестиоцем Европског парламента Кристианом Дан Предом, саопштено је из канцеларије за односе с јавношћу МВП БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС