http://pdp.rs.ba/crnadak-mekodonald-o-razvoju-ekonomskih-odnosa/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и стални државни подсекретар за спољне послове Велике Британије Симон Мекдоналд оцијенили су током данашњег састанка да би у наредном периоду приоритет за двије земље требало да буде развој економских односа, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак и Мекдоналд разговарали су о наставку подршке Велике Британије реформама у БиХ на пољу модернизације економије.

Одличан корак у смјеру јачања економске сарадње биће други „УК-БиХ инвестициони форум“, који ће бити одржан 2. новембра у Лондону, наглашено је на данашњем састанку.

Црнадак и Мекдоналд разговарали су и о наставку развоја билатералних односа, о предсједавању Велике Британије Берлинским процесом, укључујући и сљедећи самит о западном Балкану, који ће бити одржан у љето 2018. године у Лондону, што је показатељ да Велика Британија наставља да задржава фокус на западном Балкану.

Говорећи о процесу европских интеграција БиХ и наставку реформи Црнадак и Мекдоналд су се сагласили да је улога Велике Вританије веома битна, јер ће она упркос „Брегзиту“ у наредних 18 мјесеци бити пуноправна чланица ЕУ.

Мекдоналд је истакао да ће подршка Велике Британије БиХ свакако бити настављена и након „Брегзита“, те да се ништа неће промијенити у односима двије земље.

Он је истакао да је западни Балкан регион од кључног значаја за Велику Британију, која је посвећена активном ангажману и пружању подршке земљама западног Балкана.

Мекдоналд је нагласио да активним учешћем у Берлинском процесу Велика Британија шаље поруку да иако излази из ЕУ, остаје дио европског континента и активни учесник у дешавањима у региону.

Министар Црнадак је нагласио значај наставка подршке Велике Британије БиХ у областима владавине права и борбе против корупције, које је оцијенио кључним за даљи напредак и заустављање тренда исељавања младих из земље.

Повезане вијести:

ПДП РС