http://pdp.rs.ba/crnadak-madjarski-hrvatski-ministar-dosli-sa-porukama-podrske-stabilnosti-bih/

Игор Црнадак, министар вањских послова БиХ послије састанка са колегама из Хрватске и Мађарске нагласио је да су представници ове двије земље дошли са јасним порукама пријатељста и подршком стабилности БиХ, те њеном путу ка евроинтеграцијама, јавља .

Црнадак је додао како су се Хрватска и Мађарска раније доказали као пријатељи и земље које чврсто подржавају позитивне процесе у БиХ, те је додао да је иницијатива о заједничкој посјети Давора Иве Стиера, потпредсједник Владе Хрватске и министар вањских и европских послова и Петера Сзијарта, министар вањских послова спољне трговине Мађарске, дошла у вријеме које је за БиХ политички веома компликовано, након подношења захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије.

“Треба се фокусирати на позитивне ствари и надам се да ће наредни период бити наставак јако добре 2016. године, када је у питању процес евроинтеграција и да неће бити политичких кочница унутар БиХ. То није питање Европске уније, него нас овдје. Данашњи дан када су два министра земаља чланица ЕУ с нама, а требала је бити и Федерица Могхерини, показује колико је свима њима стало да успијемо. Само овај дан треба бити порука да радимо свој посао, више се договорамо и поштујемо наше институције, те тако земљу и појединце вучемо напријед“, казао је Црнадак.

Бх. министар вањских послова казао је и да се разговарало о европском путу БиХ, те како се он може убрзати и оснажити, уз помоћ Хрватске и Мађарске.

У том погледу Мађарска је понудила конкретну помоћ, па ће тако у наредне двије године ова земља уступити дипломату експерта Министарству вањских послова БиХ, како би помагао у процесу придруживања ЕУ.

“Говорили смо и о инфраструктуралном повезивању три земље, желимо да видимо помаке у изградњи коридора 5 ц, али и сарадњу у жељезничком саобраћају. За нас је веома важно да смо са Хрватском завршили разговоре о европском партнерству и то ће бити прецизирано када буду засједале двије владе. Поменули смо проблема са загађењем у два Брода, који приводимо крају, а врло брзо очекујемо да ћемо имати напредак, поред моста у Свилају, и на покретању радова на мосту у Градишки који је јако важан за повезивање БиХ са Европом и истоком“, закључио је Црнадак.

Стиер је нагласио да је кључна порука са састанка три министра “пријатељска и потицајна за стабилност од стране двије државе које су витално заинтересиране да БиХ буде стабилна са јасном перспективом уласка у ЕУ“.

“Стабилност у БиХ је јако важна, свака држава има право да користи своје инструменте међународног права, али желимо нагласити да одлуке морају бити донесене у оквиру институција и у циљу једнакоправности свих народа у БиХ. Мађарска и Хрватска могу допринијети том духу дијалога да би се осигурала стабилност што је наш интерес“, казао је Стиер.

Навео је да је Хрватска као први трговински партнер БиХ јако заинтересирана да се настави са социоекономским реформама, али и уставним. То треба бити учињено у року како би се избјегле дестабилизирајуће ситуације у будућности.

Додао је да су три земље врло заинтересоване за велике инфраструктурне пројекте као што је 5 ц, те да ће у оквиру Берлинског процеса покушати да подупру кориштење европских средстава за финансирање одређених дионица.

Мађарски министар Сзијјарто навео је да је приоритет Мађарске стабилна БиХ и да ће с обзиром на то подржати да она остане у својим оквирима, те да сматрају како је најбржи пут ка стабилности кроз напредак у европским интеграцијама.

“Зато ћемо све урадити све што је у нашој моћи да убрзамо процес интеграција и подржимо економски развој БиХ. Наша конкретна помоћ огледаће се у шест тачака, а то су прије свега да ћемо измјестити једног нашег дипломату у МВП БиХ који ће пренијети сва искуства из процеса интеграције у ЕУ. Прво на двије године, а потрудићемо се да остане дуже зато што је процес прикључења сложен и треба помоћ. Затим ћемо оставити наш војни контингент при НАТО-у за допринос стабилности БиХ, он ће остати као и раније и чиниће га 163 војника“, рекао је Сзијјарто.

Додао је да ће Мађарска са 50.000 евра помоћи реализацију једног пројекта на санацији штете причињене у поплавама у мају 2014. године, са 14.000 евра ће помоћи међурелигијски дијалог у Мостару, потом ће стипендирати 50 бх. студената који ће се школовати у Мађарској и на крају потписивање меморандума о успостављању ваздушне линије на релацији Будмпешта – Сарајево од 4. априла ове године.

Повезане вијести:

ПДП РС