http://pdp.rs.ba/crnadak-los-odnos-srpske-prema-srbima-u-fbih/

Игор Црнадак, након састанка са члановима СПКД „Просвјета“, изразио незадовољство односом власти Републике Српске према Србима у ФБиХ. Младен Иванић најавио обилазак, заједно са међународним преставницима, Гламоча, Грахова и Дрвара

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак поручили су да кључну одговорност за позицију Срба у Сарајеву и ФБиХ, прије свега, сносне власти тог ентитета.

„Могу се тражити ова или она оправдања, али у суштини главну одговорност носе власти на простору на којем људи живе. Од колега из ФБиХ очекујем да бар једним чином конкретно покажу да те лијепе ријечи о мултиетничности практично покажу и на дјелу“, рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ је свјестан постојања дискриминације према Србима из ФБиХ истичући да од пружања помоћи „Просвјети“ и осталим удружењима која окупљају Србе у Сарајеву не треба правити велику политичку причу.

Он данашњи састанак са руководством Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) „Просвјета“ сматра уводом у разговор институција на нивоу БиХ са представницим Срба у ФБиХ како би се почео рјешавати дио проблема на који је предсједник овог друштва Саво Влашки указао у свом отвореном писму крајем октобра ове године.

„Сматрам да је ред упознати се са њиховим проблемима, јер је недостајало комуникације политичара и ових људи који живе у овим помало специфичним околностима“, рекао је Иванић.

Он је истакао да је рјешавање проблема сарајевских Срба обавеза како институција ФБиХ тако и институција Републике Српске.

„Исто тако сам се трудио око позиције Срба и у Мостару, али и другим градовима да се јавност упозна са њиховим проблемима. Наредних дана имам намјеру са неким међународним представницима обићи Гламоч, Грахово и Дрвар, општине потпуно заборављене и у којим људи живе у веома тешким условима“, додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да ће колико може настојати помоћи упаприједити живот Срба у Сарајеву.

Он је изразио незадовољство односом власти Републике Српске према Србима у ФБиХ, апелујући да је то неопходно да се промјени у наредном периоду.

„Апелујем да положај Срба у ФБиХ треба да буде предмет интересовања свих нас који долазимо из Републике Српске, без обзира да ли обављамо функције у Сарајеву или Бањалуци“, додао је Црнадак.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево Саво Влашки захвалио је Иванићи и Црнатку за посјету, истичући да је у отвореном писму од октобра ове године истакао проблеме са којима се Срби у Сарајеву сусрећу.

„Већ имамо реакције, а очекујем и да ће неке међународне институције реаговати на то наше писмо. За сада има обећања да ће бити ријешена сва питања наведена у писму“, рекао је Влашки.

Он је нагласио да ће СПКД „Просвјета“ инсистирати да се сва питања из писма ријеше, а приоритет би било уклањање плоче на Вијећници која вријеђа све Србе.

„Шта би било да се постави таква плоча на Казанима? У нашој улици скинута је плоча Симе Милутиновића, отуђене бисте српских ликара Миће Тодоровића и Воје Димитријевића, док је Капела видовданских јунака потпуно зарасла у коров“, указао је Влашки.

Он истиче да ће за рјешавање питања имовине СПДК „Просвјета“ бити ангажован тим адвоката који ће озбиљније порадити на повратку имовине с обзиром да су 15 објеката у граду у власништву овог друштва.

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Сарајева упутило је крајем октобра на политичке и међународне адресе отворено писмо у којем, између осталог, наводе да су према посљедњем попису Срби у ФБиХ, као један од конститутивних народа, скоро сведени на статистичку грешку са 2,5 одсто удјела у становништву.