http://pdp.rs.ba/crnadak-komisija-ispituje-otvaranje-poste-upucene-predsjedavajucem-predsjednistva/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је Срни да је почела са радом комисија која ће испитати случај отварања писма које је из Међународног суда у Хагу упућено предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

„Комисија не може брзо да заврши рад, јер мора да обави разговоре у Хагу и овдје, тако да ће то потрајати. Али, битно је да је почела да ради“, рекао је Црнадак.

Међународни суд у Хагу упутио је члановима Предсједништва БиХ писмо поводом захтјева за ревизију пресуде БиХ против Србије, али је писмо адресирано на Иванића било отворено, за разлику од писама упућених хрватском и бошњачком члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговићу.

Црнадак је рекао да је позвао на консултације амбасадора БиХ у Хагу Мирсаду Чолаковић која, према инструкцијама Изетбеговића, није хтјела да уручи његово писмо Међународном суду.

„Обавио сам са њом разговор и до даљег то је интерна комуникација унутар инсититуције. Када будем имао конципиран приједлог и када га упутим Предсједништву БиХ обавијестићу јавност о томе“, рекао је он.

Црнадак је навео да нема информацију када би Међународни суд правде могао да саопшти да ли је Сакиб Софтић легитимни заступник БиХ у подношењу захтјева за ревизију пресуде, али да очекује да ће одлука, када буде донесена, бити упућена посредством Амбасаде БиХ у сједиште МИП-а у Сарајеву.

Црнадак каже да овај пут не очекује проблем, додавши да га није очекивао ни прије. „Надам се да овај пут неће бити проблема и да су сви научили лекцију“, сматра Црнадак.

Повезане вијести:

ПДП РС