http://pdp.rs.ba/crnadak-juzna-osetija-je-nepriznata-regija-velicine-prnjavora-posjeta-ce-nastetiti-republici-srpskoj/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак оцијенио је данас да је посјета делегације самопроглашене и међународно непризнате Јужне Осетије, предвођена њеним предсједником Анатолијем Бибиловим нанијела штету Републици Српској.

Црнадак је на прес конференцији у Бањој Луци потврдио да је то министарство упутило одговор на дипломатску ноту Грузије, због посјете Бибилова РС, у којој је истакнуто да ни у једном случају нису били обавијештени, нити су учествовали у организацији ове посјете.

„Подржавам свом снагом међународне активности Републике Српске и сматрам да РС мора да има много квалитетније међународне активности, али ово што су урадили с Јужном Осетијом нанијело је огромну штету Српској на међународном плану. То је девалвирање значаја, статуса и међународног положаја Републике Српске. У исту раван стављена је РС, коју подржавају и коју су признале све земље УН-а, те једна регија, сумњивог међународног положаја, величине Прњавора. То је нешто што не треба Републици Српској“

, рекао је Црнадак.

Очекује да ће Република Српска након избора имати много квалитетније и боље међународне односе.

Поставио је питање зашто у Републици Српској није био предсједник Ломбардије, Каталоније, Баварске, моћних регија у снажним земљама.

У Републици Српској већ други дан борави предсједник самопроглашене и међународно непризнате Јужне Осетије Анатолиј Бибилов. Боравио је у у Бањој Луци, 9.јануара, на Дан Републике, због чега је Грузија упутила дипломатску ноту Босни и Херцеговини.

Повезане вијести:

ПДП