http://pdp.rs.ba/crnadak-jacanjem-ekonomija-mozemo-zaustaviti-odlazak-mladih/

У Риму је јуче одржан састанак министара иностраних послова земаља Западног Балкана на којем су на позив италијанског министра Ангелина Алфана учествовали министри иностраних послова БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Само јачањем наших економија, можемо зауставити одлазак младих људи и обезбиједити сигурну будућност за сљедеће генерације, поручио је министар вањских послова БиХ Игор Црнадак након састанка министара вањских послова земаља Западног Балкана у Риму.

“Само јачањем наших економија, снажнијом борбом против корупције и трајним миром у региону можемо зауставити одлазак младих људи и обезбиједити сигурну будућност за сљедеће генерације. Све то се обезбјеђује наставком реформи и коначним чланством у ЕУ и зато требамо све капацитете ставити у функцију што бржег процеса европских интеграција”.

Главне теме састанка министара су припреме за предстојећи Самит земаља Западног Балкана у Трсту, будућност Берлинског процеса и наставак развоја регионалних односа на простору Западног Балкана.

Министри су на састанку закључили да је 4. самит о Западном Балкану, који ће се одржати у Трсту, изузетно важан јер ће се дифинитивно потврдити сигурна европска будућност региона те се очекује конкретан напредак на пољу даљег европског, транспортног и енергетског повезивања региона.

Сљедећи састанак министара вањских послова земаља Западног Балкана биће одржан након Самита у Трсту с циљем што брже имплементације договорених закључака.

Домаћин сљедећег састанка министара ће бити министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, а планирано је да се састанак одржи у Требињу током септембра или октобра текуће године.

Током синоћњег састанка у Риму Црнадак је поручио да је за БиХ Берлински процес веома важан и да је то једна од најуспјешнијих и најефикаснијих регионалних иницијатива са аспекта позитивних ефеката за процес европских интеграција БиХ.

 

Повезане вијести:

ПДП РС