http://pdp.rs.ba/crnadak-izlozen-sam-napadima-a-nisam-prekrsio-zakon/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак изразио је наду да ће почетком ове године бити окончан посао око одговаранја на питанја из Упитника Европске комисије, али то је тек почетак процеса.
Игор Црнадак

Сумирајући резултате рада у 2017. години у интервјуу за Федералну новинску агенцију (ФЕНА), оцијенио је да ју је обиљежио наставак процеса европских интеграција и сарадње у региону. Међутим, када су у питању ЕУ интеграције, у односу на 2016. годину, протекла година је била успоренија.
Самим тим ни дипломатска мрежа није могла више допринијети на том путу, јер је политичка клима и општи амбијент био такав да је успорио и реформе и практичне ствари које се тичу попуњавања Упитника – став је шефа босанскохерцеговачке дипломатије.

Када се Европској комисији доставе одговори услиједиће нова фаза која ће зависити од тога да ли ће бити поправљена општа клима и односи унутар БиХ те да ли ће институције нормално функционисати.

И тек у таквим условима можемо очекивати слиједећи корак, а то је добијање кандидатског статуса и након тога почетак преговора са Европском унијом – појаснио је Црнадак.
Ни у 2017. години није донесе закон о иностраним пословима, али министар каже да је много тога урађено на том плану јер је радна група коју чине представници кабинета три члана Предсједништва БиХ, те неколико дипломата из Министарства иностраних послова, много радила на том плану у посљедња два мјесеца.

Тако да се у једном тренутку учинило да ће до краја 2017. године бити могуће упутити први нацрт тог закона Предсједништву, међутим, након посљедње сједнице увидјели су да су потребна још најмање два састанка како би се све усагласило.

Извјесно је да до краја јануара материјал буде пред члановима Предсједништва. Намјера је максимално усагласити одредбе закона, али и без усаглашеног сваког детаља, ако будемо сматрали да је то коначан текст нацрта, доставићемо га Предсједништву на разматрање – објаснио је Црнадак.

Намјера закона је да дефинише одређене ствари које нису никако уређене, те помогне наредним руководиоцима Министарства иностраних послова при управљању дипломатско-конзуларном мрежом и генерално иностраним пословима БиХ.

Уколико закон буде усвојен, навео је Црнадак, он ће допринијети успостављању реда и боље дисциплине у цјелокупном систему иностраних послова.

Босна и Херцеговина има 44 амбасаде, шест мисија при међународним организацијама и шест генералних конзулата, а анализа тих представништава БиХ у свијету показала је да постоји потреба за отварање ДКП-а у Бразилу јер је БиХ једна од ријетких земаља у којима Бразил има представништво, а БиХ га тамо нема.

С друге стране БиХ у Јужној Америци нема нити један ДКП, а Црнадак напомиње да Бразил има снажну економију која има више од 200 милиона становника.

Видјећемо у оквиру расположивог буџета да ли можемо предложити отварање неке нове амбасаде, али за сада немамо других приједлога. Посао Предсједништва биће да додатно аналзира отварање нових ДКП-а или затварање постојећих – појаснио је Црнадак.

У протеклој години босанскохерцеговачки парламетнтарци замјерали су министру велики број путовања, организована је посебна расправа у том оквиру дневног реда једне од сједница, али Црнадак тврди да путовања министра иностраних послова никако нису неуобичајена. То је, каже, његов посао.

Додао је да су министри иностраних послова сваке земље стално на путовањима, посао министра иностраних послова је да представља земљу ван њених граница и учествује на различитим билатералним активностима и мултилатералним форумима.

Мишљења је да се у овом случају ради о прерано започетој кампањи у парламенту и то на популистички начин, јер је дипломатска мрежа и уопште дипломатска активност сваке земље скупа те када се у јавност изнесу те високе цифре то постаје ствар за манипулацију.

Одговорно тврдим да сам једини министар на свијету који је изложен оваквим нападима, а да при томе није прекршио закон или „пробио“ буџет, нити имао какав скандал током тих путовања по свијету представљајући ову земљу – став је министра који све то доживљава као нормалну ствар у парламентарној демократији.

Истиче да ће бити занимљива сједница коју су тражили парламентарци на којој би требала бити присутна три члана Предсједништба БиХ, када ће бити предочени сви подаци о свим путовањима свих министара и других функционера. Биће то прилика, каже Црнадак, да се све то анализира и утврде чињенице.

У овој години приоритети Министарства неће бити промијењени, најављује Црнадак, а у центру пажње биће европски пут БиХ.

Упутили смо инструкцију према ДКП-има у земљама Европске уније да прате активности везане за све оно што је у 2017. години урађено када су у питању реформе и европски пут иако је то било знатно мање и слабије него у 2016. Години – нагласио је шеф БиХ дипломатије.

Након достављања одговора из Упитника биће организован, додаје, такорећи позитиван притисак како би одлука о статусу кандидата за БиХ била уручена што прије.

Наставиће се у овој години рад на унапређењу регионалне сарадње, у припреми је већ неколико заједничких сједница Вијећа министара с владама земаља региона, а планирано је и потписивање низа споразума.
Први у овој години који ће бити потписан је с Републиком Србијом о сарадњи у области европских интеграција, закључује у интервјуу за Фену министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Повезане вијести: