http://pdp.rs.ba/crnadak-izjava-kitaroviceve-o-rs-neprihvatljiva/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак одбацио је данас као неприхватљиву и омаловажавајућу изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, на рачун Републике Српске.

Црнадак је казао да су изјаве Китаровићеве у супротности са политиком развоја добросусједских односа.

Китаровић је синоћ у интервјуу ХРТ-у рекла да се “реално гледајући Република Српска понаша као засебан ентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава”, те додала да миси да “их треба полако вратити на земљу”.

Она је казала и да је 9. јануар, Дан Републике Српске фалсификат, јер је, према њеном тумачењу, РС настала са Дејтонским споразумом.

„Република Српска је саставни дио БиХ и као што све институције у БиХ на свим нивоима поштују Хрватску, очекујемо да се главне институцијеХрватске са истим поштовањем односе према БиХ, као и према Републици Српској и Федерацији БиХ“, истакао је Црнадак.

Изразивши забринутост што Китаровићева шаље поруке у претећем тону, Црнадак је рекао да она на тај начин подстиче тензије у региону.

„У комуникацији међу сусједима и пријатељима нема мјеста порукама у којима се неко `спушта на земљу` и у којима се некоме поручује да је фалсификат“, напомиње Црнадак.

Он је подсјетио да се ових дана интензивно припрема заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ која треба да се бави рјешавањем конкретних проблема, али и пошаље поруку развоја добрих односа између двије земље.

„Ниподаштавање Републике Српске од предјседнице Хрватске, као и недавно од министра (Влахе) Орепића се не смије наставити, јер са онима који вријеђају и пријете немамо о чему разговарати“, нагласио је Црнадак.

У БиХ, каже министар иностаних послова, постоји консензус да се са Хрватском гради повјерење, међусобно разумјевање и још снажнија економска сарадња.

„Зато се искрено надам да ће реторика у наредном периоду бити окренута тим питањима, а не разградњи наших односа“, наводи се у реаговању Црнадка.

Повезане вијести: