http://pdp.rs.ba/crnadak-izetbegovic-da-povuce-nalog-ambasadoru-bih-u-hagu/

Министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак упутио је одговор члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу на његово писмо од 16. фебруара, које се односи на коресподенцију министра вањских послова БиХ са регистраром Међународног суда правде у Хагу.

У споменутом писму Изетбеговић је напоменуо да министар вањских послова БиХ „ниједном одлуком Предсједништва БиХ није овлашћен да уиме БиХ обавља било какву кореспонденцију са Међународним судом правде у Хагу.“

С тим у вези, у свом одговору Црнадак је истакнуо да „у складу са важећим законодавством БиХ, као и одредбама ратификованих међународних конвенција, Министарство вањских послова БиХ, односно министар као руководилац институције, овлашћен је, између осталог, за сарадњу с међународним организацијама, као и за сарадњу са органима и тијелима других држава и међународних организација“.

Црнадак је такођер нагласио да члан Предсједништва Изетбеговић инструира Амбасаду БиХ у Хагу да занемари инструкције министра и да не прослиједи писмо (затворену коверту) које министар упућује Међународном суду правде у Хагу.

– Ја, као министар вањских послова БиХ, сносим пуну одговорност за садржај овог, као и свих других дописа које упућујем, а амбасадор нема право да не поступи по мојој инструкцији – истиче Црнадак.

Министар вањских послова БиХ сматра да овакво „унилатерално, незаконито инструирање амбасадора БиХ у свијету од појединих чланова Предсједништва БиХ може довести до кризе у функционирању дипломатско-конзуларне мреже БиХ“.

Изразио је наду да се не ради о дискриминаторском односу према њему као представнику Републике Српске те предложио да Изетебеговић повуче свој налог амбасадору БиХ у Хагу да не проведе инструкцију министра вањских послова БиХ, за коју тврди да је у потпуности у складу са свим важећим прописима, саопћено је из Министарства вањских послова БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС