http://pdp.rs.ba/crnadak-i-kurc-o-evropskim-integracijama-bih/

Министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак састао се данас у Сарајеву са савезним министром за Европу, интеграције и вањске послове Републике Аустрије Себастианом Курцом.

Примарна тема разговора у Министарству вањских послова Босне и Херцеговине биле су европске интеграције БиХ. Министар Црнадак је истакнуо значај предстојеће предаје апликације за чланство БиХ у Европској унији и подршке земаља чланица предметним настојањима, те од министра Курца затражио да Република Аустрија настави са политиком пружања снажне подршке Босни и Херцеговини.

Сусрет је уједно и дио планираних активности министра Црнатка да се у идућем периоду састане са што већим бројем министара вањских послова земаља чланица ЕУ, чиме би се апликацији за чланство БиХ у ЕУ осигурала афирмативна подршка партнера из ЕУ.

Министар Црнадак и министар Курц су поред анализе добрих политичких односа између двије земље, тематизирали и даљњи раст привредне сурадње. У току разговора наглашена је и чињеница како је Република Аустрија континуирано највећи директни инвеститор у БиХ.

Два министра су изразила задовољство због почетка реализације веома значајног пројекта културне размјене између БиХ и Аустрије, под називом Година културе Босна и Херцеговина – Аустрија 2016, која ће данас, уз присуство двају министара вањских послова, бити свечано отворена у Народном позоришту Сарајево.

Саговорници су се договорили у оцјени да ће одржавање великог броја различитих културних догађаја, босанскохерцеговачких у Аустрији и аустријских у БиХ, под мотом „Да се (боље) упознамо“, дати снажан допринос даљњем развоју односа двије земље које вежу снажне историјске, привредне, културне и друге везе.

ПДП РС