http://pdp.rs.ba/crnadak-hrvatskom-ministru-policije-ako-misli-vrijedjati-srpsku-onda-nema-saradnje/

Министар вањских послова БиХ Игор Црнадак рекао је да, уколико хрватски министар унутарашњих послова Влахо Орепић мисли да вријеђа пола БиХ, тачније Републику Српску, онда неће бити никакве сарадње.

Црнадак је коментарисао изјаву Орепића, који је на питање да ли ће се обратити колегама у Републици Српској, поводом кривичних пријава МУП РС против хрватских генерала, ирочино запитао „Што је то“?

„Очекујем да у наредним својим иступима и односу према БиХ, сви функционери из Хрватске треба да поштују Републику Српску, јер она има своју улогу и значај дефинисан Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ“, поручио је Црнадак, преноси „ЕуроБлиц“.

Коментарисући писања медија да је МУП РС поднио 16 кривичних пријава против хрватских генерала и припадника ХВО-а, међу којима су Анте Готовина и нови министар одбране Дамир Крстичевић, Црнадак је истакао да нема ништа ново рећи.

„Свако ко је нешто скривио мора да одговара и док год има сумње треба да се проведе истрага. Не могу да вјерујем да ће било ко бити против тога па тако и Хрватска. Све друго што би рекао само би било дољевања уља на ватру. Политичари би требало да око овога дају смирујуће изјаве, а да се овим послом бави правосуђе“, казао је министар Црнадак.

Из Министарства унутрашњих послова РС рекли су да нису поднесени никакви нови извјештаји против хрватских генерала због ратних злочина над Србима на подручју БиХ.

Они су навели да је од 1993. године поднесено више извјештаја против руководства Хрватске војске и државе Хрватске због почињених злочина над српским становништвом на подручју РС и БиХ.

„Ти извјештаји још стоје у Тужилаштву БиХ и нема оптужница“ навели су у Министарству полиције Републике Српске.

Повезане вијести:

ПДП РС