http://pdp.rs.ba/crnadak-hojt-o-stanju-u-bih/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак и замјеник помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојт Брајан Ји разговарали су у Дубровнику о политичкој ситуацији у БиХ као и о наставку подршке америчке администрације провођењу реформи и обезбеђењу владавине права у БиХ.

Министар Црнадак упознао је Хојта с намјером БиХ да што прије пошаље одговоре из Упитника Еуропске комисије у Брисел и започне дипломатску офензиву у смјеру добивања статуса кандидата за чланство у ЕУ почетком 2018. године.

Саговорници су разговарали и о иницијативи хрватских представника о измјени изборног закона, усвајању закона о акцизама, припремама за Самит у Трсту, као и о другим актуалним темама у БиХ. Министар Црнадак је током разговора нагласио да је од пресудног значаја за стабилност у БиХ снажна подршка САД-а Дејтонском споразуму.

Црнадак је рекао је да је за развој демократије у БиХ и за одржавање поштених избора наредне године потребно ослободити јавне РТВ сервисе политичког утјецаја и коначно започети озбиљну борбу против корупције од стране правосудних институција у БиХ.

Нагласио је да је важно да се у наставку процеса европских интеграција медијима, правосуђу али и у другим областима обезбиједе високи европски стандарди и несметан рад независних  институција, како би се обичним људима вратила нада и зауставио убрзан одлазак, посебно младих људи.

Црнадак и Хојт учествоваће сутра у раду „Дубровник форума 2017“ у Дубровнику.

Повезане вијести:

ПДП РС