http://pdp.rs.ba/crnadak-han-posjeta/

Европски комесар за сусједску политику и проширење Јоханнес Хан почео је званичну посјету Босни и Херцеговини сусретом са министром вањских послова Игором Црнадком. Главне теме разговора са бх. званичницима су реформе и процес европских интеграција.

Министар Црнадак је казао како је увјерен да ће ова посјета дати додатни подстицај властима за наставак реформи и напредовање наше земље на путу ка чланству у Европској унији.

Црнадак је Хана, са којим се састао у Министарству вањских послова у Сарајеву, упознао о тренутним политичким приликама у Босни и Херцеговини и најважнијим активностима на плану европских интеграција које се проводе након предаје захтјева за чланство Босне и Херцеговине у Европској унији, половином прошлог мјесеца.

Он је нагласио снажну опредијељеност Вијећа министара и других нивоа власти у Босни и Херцеговини за наставак провођења започетих реформи и предузимање свих неопходних корака с циљем да Босна и Херцеговина што прије добије статус земље кандидата.

Црнадак је европском комесару захвалио на ријечима подршке и сталној подршци коју институције и званичници Европске уније пружају Босни и Херцеговини у процесу стабилизације и придруживања, саопштено је из Министарства вањских послове Босне и Херцеговине.

Током сусрета је било ријечи и о регионалним активностима у контексту Берлинског процеса и западно-балканске шесторке.

У вези с тим разговарано је о предстојећем састанку министара вањских послова земаља западно-балканске шесторке у Драчу и активностима Босне и Херцеговине у оквиру припрема за предстојећи Самит земаља Западног Балкана у Паризу.

Планирано је да се комесар Хахн састане и са предсједавајућим и члановима Педсједништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем, Драганом Човићем и Младеном Иванићем.

Поводом ове посјете, комесар Хахн је изјавио да је охрабрен напорима бх. власти на подузимању потребних корака према Европској унији, у складу са очекивањима грађана Босне и Херцеговине.

“Битно је да реформски напори буду настављени, како би земља напредовала на путу ка Европској унији”, поручио је Хахн.

У оквиру посјете нашој земљи Хан ће се састати и са предсједавајућим Вијећа министара Денисом Звиздићем и ентитетским премијерима Жељком Цвијановић и Фадилом Новалићем.

Повезане вијести: