http://pdp.rs.ba/crnadak-ekonomska-zaostalost-korupcija-su-prijetnje-srpskoj/

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да му се у 2016. години није испунила жеља да имамо мање конфликата, сукоба и више међусобног размијевања. Он се осврнуо на политичка дешавања у 2016. години при томе истичући да економска заосталост и огромна корупција представљају највећу пријетњу за Републику Српску.

Црнадак је рекао да не би било захвално да он оцјењује рад Министарства спољних послова БиХ у 2016. године, али да може рећи да је задовољан оним што је урађено на пољу европских интеграција.

„Били смо дио једног значајног продора у овом процесу и највећег напретка у једној години, а који је направљен од када смо почели процес интеграција. С те стране, ова година је била добра, мислим да ће у 2017. години фокус такође бити на европским интеграцијама и очекујем да буде успјешна као и ова“, рекао је Црнадак.

На питање да ли се у 2016. години могло више урадити у политичком смислу, Црнадак каже:

„Не вјерујем да се могло више урадити у смислу корака ка ЕУ, јер је максимум чињеница да смо предали апликацију за чланство у ЕУ која је прихваћена као и да је почело припремање одговора на Упитник Европске комисије. Могло се много више урадити на реформама и рјешавању стварних питања грађана и борбе против корупције“.

Босна и Херцеговина ни ове године није добила закон о спољним пословима, тако да БиХ у 2017. годину улази са три странице импровизираног документа које је Предсједништво БиХ усвојило 2003. године.

„Ја се надам да ћемо најновији рок испунити и да ће то наредне године ући у парламентарну процедуру. Оформљена је радна група у којој се налазе чланови сва три кабинета у Предсједништву БиХ и један број дипломата из МВП-а. Надам се да ћемо до марта имати спреман нацрт који ћемо упутити у парламентарну процедуру“, рекао је Црнадак.

Истакао је како је немогуће дати оцјену дипломатско-конзуларне мреже БиХ, али да МСП улаже напоре како би се она побољшала. Посебно је задовољан што су успјели, након инструкције коју су дали свим амбасадама у земљама чланицама ЕУ, да се покаже динамична активност која је позитивно допринијела развоју догађаја када се говори о европским интеграцијама.

„Као и у сваком другом великом систему и код нас има оних који су мање и више вриједни. Надам се да ћемо и у новој години извући максимум из оног чиме располажемо“, рекао је Црнадак.

С обзиром на честе опречне ставове коалиционих партнера из ФБиХ у Парламентарној скупштини БиХ, Црнадак на питање, да ли вјерује да ће актуелни сазив коалиције (СДА, ХДЗ БиХ, Савез за промјене и СББ) преживјети 2017. годину у овом саставу истиче:

„Мислим да хоће и не очекујем ту било какве промјене. У смислу политичких промјена најдраматичнија ствар која може да се деси је да се уђе можда у техничку фазу рада Савјета министара БиХ тамо пред крај мандата па да се већина тражи од случаја до случаја. Не очекујем било какво прекомбиновање или прављење нових већина“.

Црнадак стање у Српској гледа овако:

„Поприлично сам незадовољан оним што власти Републике Српске раде када је ријеч о њиховом домену и надлежности. Економски развој Српске не постоји, већ постоји само наставак економског пропадања и задуживања. С друге стране ту је и потпуна приватизација правосуђа, РТРС-а те један незапамћен ниво корупције. То све штети развоју Српске.“

Као министар спољних послова БиХ могу одговорно тврдити да је Република Српска потпуно међународно заштићена и да нема више никакве бриге за њен дугорочни опстанак у политичком смислу. Економска заосталост и огромна корупција су најозбиљније пријетња Српској“, рекао је он.

На питање да ли је реално да БиХ до краја 2017. године добије статус земље кандидата за чланство у ЕУ, Црнадак је одговор да је то могуће, али да је тешко изводиво.

„Зависиће од тога да ли ће сви нивои власти, а прије свега институције БиХ и владе ентитета успјети одвојити оно што је битно за ЕУ пут од ситне дневне политике. Ако то не урадимо биће много кочница и тај рок неће бити реалан“, казао је Црнадак.

Како каже, у 2016. години није му се испунила жеља да имамо мање конфликата, сукоба и више међусобног размијевања него у протеклој години.

„Нисам сигуран да је то било баш у 2016. години, али преносим ту жељу и у 2017. годину. Надам се да ће сада бити испуњена“, рекао је он.

Повезане вијести: