http://pdp.rs.ba/crnadak-dzonson-naglasili-znacaj-odnosa-bih-sa-velikom-britanijom/

Министар вањских послова Босне и Херецеговине Игор Црнадак сусрео се са секретаром за вањске послове Комонвелта Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Борисом Џонсоном.

Министар Црнадак је нагласио да је британско-њемачка иницијатива значајно помогла Босни и Херцеговини на путу европских интеграција након дугог периода стагнације, те да је јучерашње прихватање апликације за чланство БиХ у ЕУ један од резултата те иницијативе. Секретар Џонсон је изјавио да референдумска одлука о иступању Велике Британије из ЕУ неће битно утицати на односе двије земље, те нагласио да ће Уједињено Краљевство и даље подржати реформске напоре и процес европских интеграција Босне и Херцеговине.

Министар Црнадак је подвукао да је за БиХ од посебног значаја развој економских односа и привлачење нових британских инвестиција, те је договорено да у априлу 2017. године буде одржан Други трговинско-инвестициони форум УК-БиХ у Лондону, четири године након првог, на којем је учествовало 115 британских компанија. Министар Џонсон је потврдио да ће британска страна снажно подржати Форум, у коме ће и он лично учествовати.

Такође, министар Црнадак је учествовао на пријему којем су домаћини били предсједник Европског савјета Доналд Туск и високи представник ЕУ за вањске послове и безбједносну политику Федерица Могехрини.

У сриједу, 21. септембра 2016. године, министар Црнадак ће, између осталог, одржати састанке са високим представником за спољне послове и безбједносну политику ЕУ Федериком Могерини, те комесаром ЕУ за политику сусједства и проширење Јоханесом Ханом. Овим састанцима ће присуствовати и остали министри иностраних послова земаља Западног Балкана, наводи се у саопштењу Министарства вањских послова БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС