http://pdp.rs.ba/crnadak-durakoviceve-reakcija-potvrda-moje-odluke/

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак изјавио је Срни да су реаговања и понашање начелника општине Сребренице Ћамила Дураковића, која су услиједила након његове одлуке којом се представницима МИП-а забрањује да учествују у активностима у вези са комоморацијом у Поточарима 11. јула, потврда да је био у праву.

„Његова реакција потврда је да сам био у праву, јер својим изјавама показује да је у позадини свега његова жеља да односи са сусједима никада не буду добри и да увијек имамо неку врсту напетости, посебно између Бошњака и Срба“, истакао је Црнадак.
Он је навео да нема намјеру да полемише са Дураковићем о овој теми и да одлука коју је донио остаје.
„Моја одлука нема везе са Дураковићем лично. Донио сам је искључиво из разлога што су његове изјаве и активности у посљедње вријеме директно супростављање једном од главних приоритета спољне политике БиХ, а то је развијање добросусједских односа“, појаснио је Црнадак.
Он је подсјетио да су сви прихватили тај приоритет и да га подржавају, укључујући и кључне политичке личности из бошњачког народа.
Црнадак сматра да изјаве и генерално понашање људи попут Дураковића могу да штете поправљању међусусједских односа, али да не могу да их угрозе, јер су све кључне личности у региону на позицији да буду окренути ка будућности и да граде добре односе, јер се само тако може боље да живјети.
Црнадак је 4. јула донио одлуку да представници Министарства иностраних послова БиХ не могу учествовати у активностима у вези са организацијом комеморативног скупа у Поточарима 11. јула, са образложењем да су посљедње изјаве начелника Сребренице, које је дао у име организатора, у потпуности супротстављене једном од главних спољнополитичких праваца БиХ, а то је развој добросусједских односа.
Након ове одлуке, Дураковић је рекао да Црнадак треба да поднесе оставку на функцију министра иностраних послова БиХ.